Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Θα κρίνει ο Πούτιν και τις εκλογές στην Ελλάδα;...


Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα χωρίς ακόμα να έχει γίνει κάποια στρατιωτική επιχείρηση. Και μόνο με την «πρόβλεψη» κάποιας κίνησης του Πούτιν εκτοξεύθηκαν οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου και οι κυβερνήσεις βλέπουν με... τρόμο το -πιθανότατο- νέο ράλι των τιμών.

Φυσικά, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί, μολονότι η εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν αγγίζει τα θηριώδη ποσοστά άλλων χωρών (πχ η Βόρεια Μακεδονία εξαρτάται κατά 100%, η Γερμανία κατά 50%). Όμως, ήδη οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου που παίρνουν οι καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσιοι από τους αντίστοιχους περσινούς. Χειρότερα είναι τα πράγματα με το ηλεκτρικό ρεύμα, επειδή το χρησιμοποιούν οι πάντες και ήδη οι λογαριασμοί που στέλνουν τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες πάροχοι είναι «ασήκωτοι» για τη μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών.

Οι αρχικοί υπολογισμοί της κυβέρνησης ότι το πρόβλημα της ενέργειας θα εξομαλυνόταν στις αρχές του 2022 έχουν ήδη διαψευστεί και οι προβλέψεις είναι «μαύρες» τουλάχιστον για όλο το τρέχον έτος.

Η κατάσταση αυτή μοιραία επηρεάζει και τις πολιτικές εξελίξεις. Το οικονομικό επιτελείο είχε καταρτίσει τον φετινό Προϋπολογισμό υπολογίζοντας πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό από το 6,2% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο και πολύ χαμηλότερη την τιμή του πετρελαίου, για την οποία οι προβλέψεις είναι μαύρες και άραχλες.

Σύμφωνα με τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Όμως, η ενεργειακή καταιγίδα που ενέσκηψε περιπλέκει τα πράγματα.

Πρώτον, διότι ήδη έχουν διατεθεί 42 δισεκατομμύρια ευρώ για ενισχύσεις σε όσους επλήγησαν από την πανδημία και οι οικονομικοί υπουργοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Δεύτερον, διότι έχουν ήδη δημιουργηθεί νέες ανάγκες εξαιτίας της ενεργειακής καταιγίδας. Όμως, ήδη άρχισαν προειδοποιήσεις από αξιωματούχους τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας για επάνοδο σε αυστηρότερη οικονομική πολιτική, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Αν η κρίση στην Ουκρανία παραταθεί και η ενεργειακή κρίση διαρκέσει όλο το 2022, τότε η κυβέρνηση θα πάει στις εκλογές του 2023 με πολύ επιβαρημένους εκατομμύρια καταναλωτές.

Λογικό είναι θα θέλει να το αποφύγει, για να μη φορτωθεί πρόσθετη φθορά. Αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ ίσως χρειαστεί να επισπεύσουν τις εκλογές. Ώστε και την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών να προλάβουν και, κυρίως, να μην αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα έχουν παράπονα από τον καλπασμό της ακρίβειας, που κατατρώει ιδιαίτερα τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Τι θα γίνει, τελικά, δεν το γνωρίζει ακόμα ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο μόνος που μπορεί να το γνωρίζει είναι ο… Πούτιν, από τις αποφάσεις του οποίου εξαρτώνται και οι αποφάσεις σχεδόν όλων των κυβερνήσεων της Ευρώπης.

Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να έχει μεγάλο τίμημα για τις πιο ευάλωτες οικονομικά χώρες, όπως η Ελλάδα. Να ανατρέψει δεδομένα, να επιταχύνει ή να αναβάλει αποφάσεις. Και να επηρεάσει καθοριστικά την εκλογική συμπεριφορά μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού.

Περιθώρια για κάποια αισιόδοξη πρόβλεψη δεν φαίνεται να υπάρχουν. Ίσως είναι από τις περιόδους που περιγράφονται πολύ καλά από αυτόν τον αφορισμό του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ: «Τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μη μπορούν να χειροτερέψουν»...

Γιώργος Καρελιάς


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου