Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Free Djokovic...


Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του ταξιδιού του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία. Εδώ και μερικές ώρες βρίσκεται μπλοκαρισμένος στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης και υπό αστυνομική επιτήρηση. Αιτία το γεγονός ότι...

εισήλθε στη χώρα χωρίς το απαιτούμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού, αφού έλαβε ιατρική εξαίρεση, αλλά φαίνεται πως προέκυψε πρόβλημα με τη βίζα του. 

Λίγο αφότου έγινε γνωστή η είδηση η Σερβία έστειλε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της στην Αυστραλία, ενώ ακολούθησε παρέμβαση του Σέρβου προέδρου Αλεξάντρ Βούτσιτς. Σε ανάρτησή του στο Instagram ο Σέρβος ηγέτης έγραψε τα εξής: «Μόλις ολοκλήρωσα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Είπα στον Νόβακ μας ότι όλη η Σερβία είναι μαζί του και ότι οι αρχές μας λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να σταματήσουν την παρενόχληση του καλύτερου παίκτη τένις στον κόσμο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σε συμφωνία με όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, η Σερβία θα παλέψει για τον Νόβακ Τζόκοβτις, για δικαιοσύνη, και την αλήθεια. Παρεπιμπτόντως ο Νόβακ είναι δυνατός, όπως όλοι τον ξέρουμε».

 

Η περιπέτεια του κορυφαίου τενίστα άρχισε στη σκιά αντιδράσεων για την ιατρική εξαίρεση που του χορηγήθηκε προκειμένου να εισέλθει στη Μελβούρνη, η οποία έχει υποστεί το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στον κόσμο.

«Ο Νόβακ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα δωμάτιο στο οποίο κανείς δεν μπορεί να μπει», είπε ο πατέρας του, Σρντιάν Τζόκοβιτς, στην ιστοσελίδα B92. «Μπροστά από το δωμάτιο βρίσκονται δύο αστυνομικοί».


Για το ζήτημα που έχει ανακύψει πήρε θέση νωρίτερα και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα τύχει διαφορετικής μεταχείρισης σε σχέση με τους υπόλοιπους και ότι θα είναι στο επόμενο αεροπλάνο για το σπίτι του, αν δεν παράσχει αποδείξεις για την ιατρική εξαίρεσή του από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.


Ο Αυστραλός πρωθυπουργός είχε ήδη επισημάνει ότι η συμμετοχή του Τζόκοβιτς δεν ήταν τελειωμένη συμφωνία και ότι θα έπρεπε να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία έχει την ευθύνη για τα διεθνή σύνορα και τις βίζες. «Δεν θα παρέχουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς υποστήριξη ατομικών αιτήσεων για βίζα για να συμμετάσχει στο Grand Slam του Australian Open του 2022» είχε ήδη δηλώσει.


Σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα The Age η κυβέρνηση της Βικτώριας απέρριψε μια αίτηση της Border Force σχετικά με τη βίζα του Τζόκοβιτς, επειδή η ομάδα του είχε υποβάλει αίτηση για λάθος τύπο βίζας.


Ο είκοσι φορές πρωταθλητής γκραν σλαμ φέρεται να ταξίδεψε στην Αυστραλία με βίζα που δεν επιτρέπει ιατρικές εξαιρέσεις για ανεμβολίαστους, ανέφεραν αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.


Η αναπληρώτρια υπουργός Αθλητισμού της πολιτείας Βικτόρια, Jaala Pulford, επιβεβαίωσε με tweet σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει την αίτηση βίζας του Τζόκοβιτς.


«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρώτησε αν θα υποστηρίξουμε την αίτηση βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς για την είσοδο στην Αυστραλία. Δεν θα παρέχουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς ατομική υποστήριξη αίτησης βίζας για να συμμετάσχει στο Australian Open Grand Slam του 2022", έγραψε η Pulford.


«Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δύο σημεία: οι εγκρίσεις βίζας είναι θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις είναι θέμα των γιατρών», πρόσθεσε.


Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος έχει κερδίσει εννέα τίτλους στο Melbourne Park, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων τριών, επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι είχε λάβει εξαίρεση εμβολιασμού για να του επιτρέψει να δηλώσει συμμετοχή για τον 21ο μεγάλο τίτλο στο Australian Open, το οποίο ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου.


Η ανακοίνωσή του ότι είχε λάβει ιατρική εξαίρεση για να παίξει προκάλεσε οργή στη Μελβούρνη, η οποία έχει υποστεί το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στον κόσμο.


Επαγγελματίες τενίστες, δημοσιογράφοι που καλύπτουν το άθλημα αλλά και παράγοντες του παγκοσμίου τένις αφήνουν ανοιχτά αιχμές για τον τρόπο που πήρε την ιατρική εξαίρεση ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου