Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Οι 50 βίζες της ντροπής...


Οι Πολωνοι και τα Μιγκ τους...
Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας ότι η χώρα είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας, και να τα θέσει στη διάθεση των ΗΠΑ.

Έκπληξη, διότι ο... Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι το ΗΒ θα στήριζε μεν την Πολωνία αν αποφάσιζε να προμηθεύσει την Ουκρανία με καταδιωκτικά, αλλά ταυτόχρονα την προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να τη ρίξει «κατευθείαν στη γραμμή του πυρός». Πριν από αυτόν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Marcin Przydacz, είχε αποκλείσει την παραχώρηση των Μιγκ στην Ουκρανία. 

Σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση, η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, δεν έκρυψε την έκπληξή της, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι η Πολωνία συνομίλησε πρώτα με την Ουάσινγκτον σχετικά με την ιδέα να αποκτήσουν οι ΗΠΑ την κατοχή των καταδιωκτικών MiG. «Δεν μας συμβουλεύτηκε προηγουμένως ότι σχεδιάζουν να μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα».

Όπως και με τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, οι κυβερνήσεις των μεγάλων τουλάχιστον δυτικών χωρών, καθώς και τμήμα της πολωνικής κυβέρνησης, ήταν αντίθετες σε κάθε ενέργεια που θα κλιμάκωνε τον πόλεμο.

Σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου έκοψε κάθε περαιτέρω συζήτηση: «Δεν πιστεύουμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι υποστηρικτέα».

• • •

ΟΙ 50 ΒΙΖΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Η Πολωνία υποδέχτηκε πάνω από 1.200.000 μέχρι τώρα. Η μικρή Ιρλανδία 2.000. Η Μεγάλη Βρετανία 50 (πενήντα) Ουκρανούς πρόσφυγες. 

Μια απίστευτη χαρτούρα, απότοκος ακραίων προϋποθέσεων, καθορίζει ως «δικαιούχους» μόνον όσους έχουν άμεσους, συγγενείς.

Δικαίως εξοργίστηκαν οι Βρετανοί. Ένα κείμενο που ζητάει να αρθούν οι περιορισμοί συγκέντρωσε σε ελάχιστες μέρες περί τις 150.000 υπογραφές.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Είμαστε όσο μπορούμε γενναιόδωροι, είμαστε πολύ, πολύ γενναιόδωροι», αναφερόμενος στο ότι τελικώς οι δικαιούχοι Ουκρανοί θα είναι 200.000. Είναι, όμως, μέχρι τώρα μόνον 50, και οι ουρές βασανισμένων Ουκρανών ταλαιπωρούνται στο Καλαί. Φαίνεται πως η ξενοφοβία έχει εμποτίσει την βρετανική κυβέρνηση.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Κώστα Αναγνωστόπουλου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου