Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Οικονομικός πόλεμος...


Κουβέντα -ξανά- από τον Σολτς για τον Nord Stream 2.

Το Κίεβο καταγγέλλει τη Ρωσία για «ναυτικό αποκλεισμό» στη Μαύρη Θάλασσα...

Στις γνωστές αόριστες και γενικόλογες απειλές περί κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας περιορίστηκε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, στη συνάντησή του με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής με θέμα την ουκρανική κρίση. Όπως και στη...

συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, απέφυγε να μιλήσει για τον αγωγό ρωσογερμανικό Nord Stream 2, που είναι έτοιμος και αναμένει να λάβει άδεια λειτουργίας.


Η Ευρώπη, που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ρωσικό φυσικό αέριο, βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού, φοβούμενη το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης η οποία θα εκτοξεύσει περαιτέρω το κόστος της ενέργειας. Η Γερμανία βρίσκεται υπό πίεση να μη θέσει σε λειτουργία τον Nord Stream 2 σε περίπτωση ρωσο-ουκρανικού πολέμου.


Και την ώρα που το Κίεβο καταγγέλλει τη Μόσχα για ναυτικό αποκλεισμό, ζητώντας τη βοήθεια των χωρών της Δύσης, στη συνάντηση του Βερολίνου, ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας με τους ηγέτες της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία για «σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες» αν επιτεθεί στην Ουκρανία, και πως όλα τα μέτρα «είναι στο τραπέζι».

 Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, η Γερμανία και οι σύμμαχοί της επιθυμούν την ειρήνη και είναι έτοιμες για διάλογος, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι «ούτε λίγο ούτε πολύ να αποτραπεί ένας πόλεμος στην Ευρώπη». Πρόσθεσε δε ότι αυτό που επιθυμούν όλοι είναι ο διάλογος για τα θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη, καλώντας τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την κρίση.


«Περαιτέρω ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας θα επιφέρει σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και στρατηγικές συνέπειες για τη Ρωσία», πρόσθεσε.


Από την πλευρά του, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Καλάς, επισήμανε ότι πρέπει «να στηρίξουμε την Ουκρανία, γιατί η αποκλιμάκωση δεν μπορεί να έρθει με το δάχτυλο στην σκανδάλη».


Ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισγιάνις Καρίνς, κάλεσε τη Γερμανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο ώστε να οδηγήσει την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ μέσα σε αυτές τις δύσκολες ώρες.


«Ναυτικός αποκλεισμός»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσι Ρέζνικοφ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών πρόσβασης ρωσικών πλοίων σε λιμάνια, ως απάντηση στα γυμνάσια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ότι η Αζοφική Θάλασσα έχει σχεδόν πλήρως αποκλειστεί από τα ρωσικά πολεμικά πλοία για να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στρατιωτικές ασκήσεις, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα.


Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι έχει δεσμευθεί «μια χωρίς προηγούμενο μεγάλη θαλάσσια έκταση, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη τη ναυσιπλοΐα», ενώ ο υπουργός Άμυνας, Ολέκσι Ρέζνικοφ, υποστήριξε ότι και οι δύο θάλασσες έχουν αποκλειστεί από τη Ρωσία. Και κάλεσε τη Δύση σε «ενιαία αντίδραση: όταν ρωσικά πλοία δεν μπορούν να εισέλθουν σε διεθνή λιμάνια, θα καταλάβουν το τίμημα της αναίδειας τους», έγραψε στο Twitter.


Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν οι ρωσικές και οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις στη Λευκορωσία. Οι δύο χώρες δεν διευκρίνισαν πόσοι στρατιώτες συμμετέχουν στα γυμνάσια, αλλά οι Δυτικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον 30.000 Ρώσοι έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία.


Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα μίλησαν τηλεφωνικά για πρώτη φορά οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ και Λευκορωσίας, παρά τις ψυχρές σχέσεις των δύο χωρών. 


Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι, συνομίλησε με τον Λευκορώσο στρατηγό Βίκτορ Γκούλεβιτς, με στόχο να αποφευχθεί κάποιο «ατυχές συμβάν», λόγω και των στρατιωτικών ασκήσεων.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, στόχος ήταν να μειωθεί ο κίνδυνος ενός επεισοδίου και «να ανταλλάξουν απόψεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», αλλά Μίλι και Γκούλεβιτς συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες της συνομιλίας τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου