Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Δίκη Λιγνάδη: Με τις... πλάτες του Κούγια...



Ομοφοβία με το καλημέρα.

H δίκη διεκόπη πριν καλά καλά ξεκινήσει.

ΦΩΤΟ από τις κινητοποιήσεις...

Δεν έκρυψε τα ομοφοβικά του αισθήματα ούτε σήμερα στο δικαστήριο ο Αλέξης Κούγιας, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη, κατηγορούμενου για βιασμό τριών ανήλικων ανδρών και ενός ενήλικα.

«Είναι η πρώτη δίκη στον κόσμο που θα έχουμε...

βιασθέντα άντρα. Αφορά ένα παγκόσμιο κίνημα ώστε να εμπεδωθεί ένα τρίτο φύλο» είπε ο Αλ. Κούγιας στο δικαστήριο, όπου σημερα υπέβαλε αίτημα διακοπής της δίκης επικαλούμενος φόρτο εργασίας.


Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται με τέτοιο τρόπο. Πέρυσι τέτοια περίοδο, όταν άρχισαν να σκάνε η μία καταγγελία μετά την άλλη κατά του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο Αλ. Κούγιας είχε μιλήσει για «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους» αναφερόμενος στα θύματα.


Η δίκη του Δ. Λιγνάδη θεωρείται η πιο εμβληματική για το κίνημα #MeToo και άλλες συλλογικότητες που θα δίνουν το «παρών» σε κάθε συνεδρίαση. 


Από το πρωί έγινε συγκέντρωση έξω απ' το δικαστήριο στην Αθήνα, έπειτα από κάλεσμα του Βασίλη Κυπαρισσόπουλου, που μίλησε πρώτος δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον Λιγνάδη: «Σας περιμένω για να ενώσουμε τις φωνές μας και να υποστηρίξουμε τους μηνυτές, τα αδέρφια μου. ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ».


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και έξω από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, από μέλη συλλογικοτήτων και φεμινιστικών ομάδων κατά της πατριαρχίας.


Κατά την έξοδο του Αλ. Κούγια από το δικαστικό μέγαρο ο συνήγορος δέχθηκε εντονότατη φραστική επίθεση από συγκεντρωμένους σε συμπαράσταση των θυμάτων, ενώ ένας εξ' αυτών εκσφενδόνισε πάνω του ένα μπουκάλι με νερό. Το επεισόδιο δεν έλαβε έκταση.

H δίκη διεκόπη πριν καλά καλά ξεκινήσει

Ο Αλέξης Κούγιας, υπέβαλε αίτημα διακοπής της δίκης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ενώ κανονικά είχε οριστεί η έναρξη της δίκης. Το αίτημα έγινε δεκτό.


Ο Δημήτρης Λιγνάδης μετήχθη απ' τις φυλακές στα δικαστήρια της Ευελπίδων λίγο μετά τις 9 και μπήκε στη δικαστική αίθουσα απ' την πίσω πλευρά χωρίς να κάνεις δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Μόλις μπήκε στη δικαστική αίθουσα, πρόσωπο του φιλικού του κύκλου του έπιασε το χέρι με τους αστυνομικούς να παρεμβαίνουν και τον κατηγορούμενο να οδηγείται στο εδώλιο. 


«Επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης αλλά θα ζητήσουμε διακοπή λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Να κάνουμε τη δίκη με όλους τους κανόνες της δίκαιης δίκης, αν είναι αθώος να αθωωθεί, αν είναι ένοχος να τιμωρηθεί», δήλωσε στο μεταξύ προς τους δημοσιογράφους ο Αλέξης Κούγιας.

Ο δικηγόρος τόνισε ότι δεν επείγει η εκδίκαση της υπόθεσης, επειδή υπάρχει ακόμα χρόνος έξι μηνών μέχρι να παρέλθει το 18μηνο που είναι και το ανώτατο διάστημα προσωρινής κράτησης.. 

Πρόκειται για μια αναμενόμενη κίνηση απ' την πλευρά του Αλ. Κούγια, καθώς το είχε προαναγγείλει πριν από μερικά 24ωρα.

Στο αίτημα της πλευράς του πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου αντιτάχθηκαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι προς στήριξη της κατηγορίας, που εκπροσωπούν τους τέσσερις καταγγέλοντες βιασμό τους, οι οποίοι είπαν στο δικαστήριο να μην αποδεχθεί τη διακοπή της διαδικασίας.

«Αν θέλει διακαώς να δικαστεί γιατί κωλυσιεργεί αναρωτιέμαι;», τόνισε ο εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής Γιάννης Βλάχος, προσθέτοντας: «Ή ξέρει ότι δεν θα αθωωθεί και σου λέει ένας μήνας παραπάνω δεν έχει διαφορά ή έχει ξεκινήσει τακτική εξάντλησης 18μηνου που θα οδηγήσει στην ελευθέρωσή του…».

Ο κ. Βλάχος επισήμανε στους δικαστές ότι οι καταγγέλοντες και μηνυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό ούτε να διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξενοδοχείο μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη. Ο συνήγορος, μάλιστα, ζήτησε να διοριστεί αυτεπάγγελτα και ένας δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης, για να διασφαλιστεί η εύρυθμη διεξαγωγή της δίκης.

Παρόντες στο δικαστήρο ήταν οι τρεις από τους τέσσερις καταγγέλοντες άνδρες, ενώ ο τέταρτος έχει δηλώσει ότι θα προσέλθει όταν είναι η σειρά του να καταθέσει.

Για την εκδίκαση της υπόθεσης κληρώθηκαν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας ως ένορκοι, ενώ οι τρεις τακτικοί δικαστές είναι γυναίκες. Ο Αλέξης Κούγιας εξαίρεσε τρεις γυναίκες ενώ άλλες δύο εξαιρέθηκαν από τον εισαγγελέα. Το δικαστήριο κλήρωσε και δύο αναπληρωματικά μέλη, καθώς η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετό χρόνο.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε προγραμματισμό για τις μεταγενέστερες δικασίμους.

Ο Δ. Λιγνάδης προτίθεται να είναι παρών σε όλη τη δίκη· το ίδιο και όσοι τον κατήγγειλαν, ενώ αναμένεται να καταθέσουν περισσότεροι από είκοσι μάρτυρες. Η μέχρι στιγμής υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου δεν κατάφερε να πείσει όσους δικαστικούς λειτουργούς χειρίστηκαν ώς τώρα την υπόθεσή του και είδαν «σταθερή εγκληματική ροπή του στην τέλεση συναφών αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας».

Κινητοποιήσεις 

Από το πρωί έγινε συγκέντρωση έξω απ' το δικαστήριο στην Αθήνα. Το σημερινό κάλεσμα έρχεται από τον Βασίλη Κυπαρισσόπουλο, που μίλησε πρώτος δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον Λιγνάδη: «Σας περιμένω για να ενώσουμε τις φωνές μας και να υποστηρίξουμε τους μηνυτές, τα αδέρφια μου. ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και έξω από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, από μέλη συλλογικοτήτων και φεμινιστικών ομάδων κατά της πατριαρχίας.

Αλλά και χθες βράδυ η φεμινιστική συλλογικότητα SABBAT έκανε πορεία στα Προπύλαια με μαζική συμμετοχή κυρίως νέων παιδιών και κεντρικό σύνθημα «Λιγνάδης, ΑΣΟΕΕ, Θεσσαλονίκη / η κυβέρνηση ξέρει να συγκαλύπτει». Εκεί ήταν ο Αιγύπτιος Αλί που έχει μηνύσει τον Λιγνάδη για σεξουαλική κακοποίηση σε ηλικία μόλις 16 ετών και ο Νίκος Σ., η μαρτυρία του οποίου λειτούργησε ως καταλύτης για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου