...ο ΣΥΡΙΖΑ και ο… Κώστας Καραμανλής...
Μια απαιτητική πολιτική καθημερινότητα φαίνεται πως συνιστά η προσπάθεια του ΚΙΝ.ΑΛ να τηρήσει την «γραμμή» των ίσων αποστάσεων από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται μάλιστα ότι η τακτική αυτή αφομοιώνεται με διαφορετικό τρόπο ακόμη και από...
τα κορυφαία στελέχη του κινήματος.Χαρακτηριστικό δείγμα ήταν η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την «Λίστα Πέτσα». Εκεί όπου τοποθετήθηκαν 4 κοινοβουλευτικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής έχοντας διαφορετικές «αποχρώσεις» στον τρόπο που σχολίασαν την παρέμβαση στο κοινοβούλιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θέλησαν έκαναν λόγο για μια «ειδική σχέση» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την «καραμανλική πτέρυγα» της Ν.Δ. Κριτική που δεν φάνηκε να ενστερνίζονται ο επικεφαλής της Κ.Ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Κώστας Σκανδαλίδης.
«Δεν είπε: Κώστας Καραμανλής»
Ιδιαίτερη ζέση να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ έδειξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου Ζήτησε να πάρει τον λόγο αμέσως μόλις τελείωσε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας . Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πήρε και θέση, επίσημα, για τη χειρότερη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη χώρα που, όπως μας είπε, είναι η σημερινή. Όμως, για μία ακόμη φορά, αν και μίλησε –πρέπει να το ομολογήσουμε, απέξω-απέξω μίλησε- για το 2007, δεν μπόρεσε όμως για μία ακόμη φορά να αρθρώσει το ονοματεπώνυμο του Πρωθυπουργού εκείνης της εποχής! Ο κ. Τσίπρας, για μία ακόμη φορά, δεν μπόρεσε να πει το ονοματεπώνυμο της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία». Αναρωτήθηκε μάλιστα αν αυτή η «διαχρονική αφωνία» οφείλεται στο ότι «κάτι σας βαραίνει από την περίοδο της συγκυβέρνησής σας με την καραμανλική συνιστώσα».
Στην ίδια λογική κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο Οδύσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολιάζοντας επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας, «πέρασαν 45 λεπτά και δεν είπε Κώστα Καραμανλή». Αναφερόμενος προφανώς στην αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού και στα όσα έχουν ειπωθεί για τα γεγονότα του 2007.. Συμπλήρωσε πως «έχουν συγκεκριμένες σχέσεις όλα. Άρχισε σιγά σιγά όλη αυτή η διαδικασία. Έχει πολλές σχέσεις με το πώς συμπεριφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο χρονικό διάστημα με το πώς συμπεριφερόταν η τότε Κυβέρνηση. Γι’ αυτό εμείς κρατάμε ίσες αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η τοποθέτηση της Ν.Γιαννακοπούλου προκάλεσε το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση που έθεσε το ερώτημα αν αυτά είναι τα αποτελέσματα των πιέσεων της Ν.Δ στο ΚΙΝ.ΑΛ. Όπως ανέφερε «εκφράζω την ελπίδα μας ότι οι ανοίκειες επιθέσεις του κ. Μητσοτάκη προσωπικά και των Υπουργών του απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη και απέναντι συνολικά στο Κίνημα Αλλαγής, υπό την πίεση να στραφούν εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι πιάνουν τόπο».
Ισορροπίες κι αποστάσεις
Να «εξισορροπήσει» διαφορετικά τα πράγματα φαίνεται πως θέλησε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, που πηρε τον λόγο αμέσως μετά την Νάντια Γιαννακοπούλυ. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε την έμφαση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο ζήτημα της ακρίβειας τονίζοντας ότι «χαιρετίζουμε, λοιπόν, έστω και τώρα το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίησή του για το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί –θα έλεγα καλύτερα- διαβρώνει την ελληνική κοινωνία και το έχουν καταλάβει- ευτυχώς και εσείς τώρα- όλοι, πλην των κυρίων που βρίσκονται δεξιά μου (σ.σ εννοεί την Ν.Δ)».
Ο Μιχάλης Κατρίνης άσκησε παράλληλα σκληρή κριτική στην Ν.Δ λέγοντας πως «ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Πατέλης μάς συστήνουν δημοσιονομική πειθαρχία με ιδιωτικό χρέος 300 δισεκατομμύρια ευρώ, με απλήρωτους φόρους 6 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον τζίρο στην Ελλάδα να έχει πέσει 30%. Αυτό τι προοιωνίζει; Κανένα μέτρο για την ακρίβεια».
Από την τοποθέτηση του Μιχάλη Κατρίνη δεν έλειψε πάντως και η κριτική στα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Όπως είπε «δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις. Στην πραγματικότητα θέλουμε, είναι επιλογή μας, να τηρούμε μεγάλες αποστάσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν μας αρέσουν και μας απωθούν οι πρακτικές τους. Μας απωθεί η τεχνητή πόλωση, η οξύτητα, οι ακρότητες, ο λαϊκισμός, οι νεοσυντηρητικές και αυταρχικές αντιλήψεις, ο διχαστικός σας λόγος. Όχι, λοιπόν, ίσες αποστάσεις. Μακριά από όλα αυτά».
Σε λογικές πολιτικής συναίνεσης κινήθηκε στην παρέμβασή του ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όλοι μιλάμε για το τέλος της Μεταπολίτευσης. Τα κόμματα έχουν εξαντλήσει τη δυνατότητά τους, μπήκαμε σε μια καινούργια εποχή, γίνονται τρομακτικές ανακατατάξεις. Όλοι μιλάνε για το ότι η δημοκρατία έχει ανάγκη από μια θεσμική ανασυγκρότηση. Θα τη συμφωνήσουμε; Το πολιτικό σύστημα οφείλει μετά από μια ατελείωτη διαδρομή να διδαχτεί επιτέλους ότι οι παθογένειες που το ίδιο δημιούργησε δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν δεν υπάρχουν ριζικές αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο που να προστατεύουν τη διαφάνεια και, ταυτόχρονα, να αποτρέπουν τη χειραγώγηση».
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου