Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

500.000 επιβάτες χωρίς μετρό το βράδυ...


Η Αττική Οδός αφήνει απροστάτευτους τους
εργαζομένους... 
Με πρόφαση την πανδημία η κυβέρνηση έχει σταματήσει χωρίς προφανή λόγο τα νυχτερινά δρομολόγια σε μετρό και τραμ, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και εργαζόμενους χωρίς μέσα μεταφοράς. Παράλληλα, η καταβολή αποζημιώσεων από την Αττική Οδό προβλέπεται να γίνει ανά όχημα και όχι ανά οδηγό, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι οδηγοί εγκλωβίστηκαν με εταιρικά αμάξια δε δικαιούνται αποζημίωση και τα 2.000 ευρώ θα πάνε στους εργοδότες τους....

Σύμφωνα με άρθρο του Θοδωρή Χονδρόγιαννου για τους Reporters United, η Αττική Οδός αφήνει απροστάτευτους τους εργαζομένους που εγκλωβίστηκαν την ημέρα της κακοκαιρίας στα αμάξια τους για να ωφελήσει τους εργοδότες τους. Παράλληλα, η διακοπή των μεταμεσονύχτιων δρομολογίων του μετρό και τραμ που έχει γίνει από την κυβέρνηση, φαίνεται να συνεχίζει και μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Με πρόφαση την πανδημία η κυβέρνηση έχει σταματήσει χωρίς προφανή λόγο τα νυχτερινά δρομολόγια σε μετρό και τραμ, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και εργαζόμενους χωρίς μέσα μεταφοράς.

Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2020, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να αναστείλει τα μεταμεσονύχτια δρομολόγια στην κόκκινη και την μπλε γραμμή του μετρό, καθώς και στο τραμ, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού. Αυτά τα δρομολόγια κάλυπταν το ωράριο από τις 12 έως τις 2 τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα τα μεταμεσονύχτια δρομολόγια δεν έχουν αποκατασταθεί στο πρόγραμμα που ίσχυε πριν την πανδημία. Κι αυτό παρότι και ο τουρισμός άνοιξε και η απαγόρευση κυκλοφορίας άρθηκε, άρα οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, είτε για να πηγαίνουν στις δουλειές τους, είτε για προσωπικούς λόγους.

Το 2010 τα αντίστοιχα δρομολόγια στην πράσινη γραμμή του ΗΣΑΠ καταργήθηκαν προσωρινά για έργα και τελικά η κατάργηση έγινε μόνιμη. Όμως, δεν πρέπει να γίνει το ίδιο με την κόκκινη και την μπλε γραμμή του μετρό, καθώς και με το τραμ, που σύμφωνα και με τις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), εξυπηρετούν καθημερινά περισσότερους από 500.000 επιβάτες.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έριξε την ευθύνη για τη διακοπή και τη μη αποκατάσταση των δρομολογίων στο Μέγαρο Μαξίμου. «Το Μέγαρο Μαξίμου εισηγείται και εμείς βγάζουμε την απόφαση», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα αποκατασταθούν τα δρομολόγια.

Το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει το ερώτημα που του τέθηκε, με το γραφείο του πρωθυπουργού να μην έχει δώσει καμία απάντηση.

Η Αττική Οδός αφήνει (ξανά) απροστάτευτους τους εργαζομένους που εγκλωβίστηκαν στον δρόμο από την κακοκαιρία

Αρχικά, το ζήτημα εντοπίστηκε στους προβληματικούς όρους που ανακοίνωσε η Αττική Οδός για την καταβολή της αποζημίωσης των 2.000 ευρώ στους πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην οδική αρτηρία από τη χιονόπτωση.

Το θέμα που προέκυψε τότε είναι ότι αν η αποζημίωση δοθεί ανά όχημα και όχι ανά οδηγό, όπως προβλέπεται από τις ανακοινώσεις της εταιρείας, αρκετοί εργαζόμενοι που πράγματι εγκλωβίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο δεν θα αποζημιωθούν. Αντίθετα, η αποζημίωση θα καταλήξει στους εργοδότες τους, αφού σε αυτούς ανήκουν τα οχήματα με τα οποία αποκλείστηκαν οι υπάλληλοι.

Αυτό είναι προβληματικό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί η συγκεκριμένη παροχή, σύμφωνα και με ανακοίνωση της εταιρείας, προβλέφθηκε λόγω της δοκιμασίας και της ταλαιπωρίας όσων έμειναν για ώρες στον αυτοκινητόδρομο και όχι με σκοπό την αποκατάσταση εταιρικών ζημιών. Δεύτερον, η μέρα κατά την οποία εγκλωβίστηκαν οι εργαζόμενοι (Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου) δεν είχε κηρυχθεί ως αργία για την προστασία τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Άρα σε αυτούς πρέπει να δοθεί η αποζημίωση.

Ο κίνδυνος να καταλήξει το ποσό όχι στους υπαλλήλους, αλλά στους εργοδότες τους, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Πράγματι, εργαζόμενος που έμεινε αποκλεισμένος στην Αττική Οδό για πάνω από 30 ώρες ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας και μας κατήγγειλε ότι μετά την ανακοίνωση της αποζημίωσης από την Αττική Οδό, ο εργοδότης του, εκμεταλλευόμενος τους όρους καταβολής της παροχής που ανακοίνωσε η εταιρεία, τον ενημέρωσε ότι ο ίδιος θα πάρει το χρηματικό ποσό, καθώς το όχημα ανήκει σε εκείνον και όχι στον εργαζόμενο.

Στις 4 Φεβρουαρίου η εταιρεία άνοιξε την πλατφόρμα για την υποβολή των αιτημάτων καταβολής της αποζημίωσης. Ωστόσο, εκεί η Αττική Οδός εμμένει στην προηγούμενη απόφασή της και αναφέρει ότι το ποσό δεν θα δοθεί στους οδηγούς, αλλά «στα οχήματα που αποκλείστηκαν στον αυτοκινητόδρομο». Αυτή η θέση ανοίγει τον δρόμο στην καταβολή της παροχής σε εργοδότες που δεν εγκλωβίστηκαν ποτέ.

Όταν η εταιρεία ρωτήθηκε για το ζήτημα των εργαζομένων που αποκλείστηκαν στον δρόμο με εταιρικό αυτοκίνητο, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε:  «Το δικαίωμα για αίτηση προς αποζημίωση έχει το όχημα. Αυτή θα γίνει από τον ιδιοκτήτη ή τον οδηγό. Αν είναι διαφορετικοί, θα συνεννοηθούν μεταξύ τους ποιος θα πάρει το ποσό».

Όταν η Αττική Οδός ρωτήθηκε τι θα γίνει αν ένας εργοδότης πιέσει τον εργαζόμενό του ή τον απειλήσει με απόλυση ή άλλες δυσμενείς συνέπειες, για να πάρει εκείνος την αποζημίωση και όχι ο υπάλληλος, εκπρόσωπος της εταιρείας μας απάντησε: «Αυτό θα το λύσουν μεταξύ τους. Εμείς απλώς θέλουμε μια αίτηση και ένα IBAN».

Με αυτόν τον τρόπο η Αττική Οδός αποποιείται την ευθύνη της να διαμορφώσει όρους που θα οδηγήσουν στην καταβολή της αποζημίωσης σε όσα άτομα πράγματι εγκλωβίστηκαν και όχι στους εργοδότες τους. Αρκετοί υπάλληλοι ενδέχεται να υπαναχωρήσουν απέναντι στους ισχυρότερους εργοδότες τους για να αποφύγουν επιπτώσεις στην εργασία τους, χάνοντας ωστόσο το δικαίωμά να λάβουν το ποσό της Αττικής Οδού για την ταλαιπωρία που υπέστησαν στον δρόμο που η ίδια διαχειρίζεται. Φαίνεται όμως ότι αυτή η προοπτική δεν απασχολεί την εταιρεία.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου