Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός στην Αυστρία...


...για τους ενήλικες...

Η Αυστρία θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για τους ενήλικες, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Το παραπάνω ανακοίνωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αναγνωρίζοντας πάντως ότι...

πρόκειται για «ένα ευαίσθητο θέμα». Για τον λόγο αυτό, διαφοροποιήθηκε το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε υποχρέωση εμβολιασμού για τους άνω των 14 ετών. Χθες περίπου 27.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βιέννη εναντίον των μέτρων, τα οποία χαρακτηρίζουν επίθεση στις ατομικές ελευθερίες.

Παράλληλα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά, ώστε να δοθούν πολλές ευκαιρίες στους Αυστριακούς πολίτες να συμμορφωθούν.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εγκρίνει το κοινοβούλιο της χώρας, την ερχόμενη Πέμπτη. Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στη χώρα, με διαδηλώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού να διεξάγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, πρόσφατη δημοσκόπηση για το περιοδικό Profil έδειξε πως το 51% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, εκ των οποίων το 34% ήταν γενικά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ το 17% ήθελε να περιμένει κι άλλο η κυβέρνηση και να μην εφαρμοστεί το μέτρο από τον επόμενο μήνα. Αντίθετα, το 45% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τον επόμενο μήνα.

«Θα αποφασίσουμε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όπως είναι προγραμματισμένο. Θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου», δήλωσε ο καγκελάριος Νεχάμερ σε συνέντευξη Τύπου. Όπως πρόσθεσε, έπειτα από μια «αρχική περίοδο» εφαρμογής του μέτρου, στα μέσα Μαρτίου θα αρχίσουν να αυστηροποιούνται τα μέτρα εις βάρος εκείνων που θα εξακολουθήσουν να αντιστέκονται στον εμβολιασμό, περιλαμβανομένης της επιβολής προστίμων που θα κυμαίνονται από 600 ως 3.600 ευρώ.


Στη δεύτερη φάση της εφαρμογής όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα δέχονται υπενθύμιση και στην τρίτη φάση θα καλούνται να παραστούν στο ραντεβού εμβολιασμού τους και αν δεν το πράξουν θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο. 


Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξαιρούνται όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και οι έγκυες.


Οι αυστριακές υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 14.00 θανάτους από επιπλοκές της νόσου από τις αρχές του 2020 που ξέσπασε η πανδημία. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει ένα πλήρες lockdown σαν εκείνο από το οποίο εξήλθε τον περασμένο μήνα, το τέταρτο από την αρχή της πανδημίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου