Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Έχασε τη στήριξη των ολιγαρχών ο Πούτιν;...


Καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εντείνουν τις κυρώσεις, βάζοντας στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων, τα σκάφη και τις επαύλεις των Ρώσων ολιγαρχών, άτομα της ελίτ που βρίσκονται στον στενό κύκλο... του Βλαντιμίρ Πούτιν αρχίζουν να τάσσονται κατά της εισβολής στην Ουκρανία. 

Κανείς τους δεν αναφέρεται ευθέως στον Ρώσο πρόεδρο, όμως αυτές οι σπάνιες διαφωνίες από άτομα υψηλού προφίλ -πολλά εκ των οποίων έχουν κάνει περιουσία λόγω των στενών δεσμών τους με το Κρεμλίνο- φανερώνουν ότι η διάσταση απόψεων στη Ρωσία διευρύνεται. 

Ο Mikhail Fridman, ιδρυτής της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στη Ρωσία, της Alfa Bank, και ένας από τους πλουσιότερους της χώρας του, μίλησε κατά της εισβολής την Παρασκευή, ζητώντας να δοθεί τέλος στην «τραγωδία» και την «αιματοχυσία». 

«Ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι η απάντηση», έγραψε ο Ουκρανός επιχειρηματίας, του οποίου οι γονείς ζουν ακόμα στη χώρα. 

«Δεν κάνω πολιτικές δηλώσεις. Είναι ένας επιχειρηματίας με ευθύνη έναντι των πολλών χιλιάδων υπαλλήλων μου στη Ρωσία και την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος όμως ότι ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση. Αυτή η κρίση θα κοστίσει ζωές και θα καταστρέψει δύο χώρες που είναι αδέρφια εδώ και εκατοντάδες χρόνια», ανέφερε επιστολή προς τους εργαζομένους του στο Λονδίνο. 

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις του είναι η εταιρεία κινητής Veon, της οποίας ο CEO Kaan Terzioglu είπε στο CNBC ότι ο πόλεμος «πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό». 

Η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις στον Fridman προσωπικά και στον συνέταιρό του Petr Aven, στον μεγιστάνα του χάλυβα Alexei Mordashov και σε  μια σειρά ακόμα από πλούσιους Ρώσους. 

Ο Mordashov αποκάλεσε τον πόλεμο μία «τραγωδία για δύο αδελφικά  έθνη» που πρέπει να σταματήσει, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να είναι ο στόχος των κυρώσεων. «Δεν έχω καμία σχέση με τις γεωπολιτικές εντάσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας επέβαλαν κυρώσεις», τόνισε. 

Ο μεγιστάνας των μετάλλων Oleg Deripaska, που επίσης έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων, έγραψε στο Telegram την περασμένη εβδομάδα: «Η ειρήνη είναι πολύ σημαντική! Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό!». 

Ο Oleg Tinkov, δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tinkoff Bank, που υποβάλλεται σε θεραπείες για τον καρκίνο, περιέγραψε τον πόλεμο ως «αδιανόητο και απαράδεκτο», καλώντας τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν χρήματα για την έρευνα κατά του καρκίνου και όχι για τους πολέμους. 

Ο Roman Abramovich, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Chelsea δεν έχει μιλήσει δημοσίως, αλλά πέρασε τον έλεγχο της ομάδας σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Όμως, λέγεται ότι έχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση, αφότου η Ουκρανία ζήτηση τη βοήθειά του. 

Έκκληση να τελειώσει ο πόλεμος έχουν απευθύνει και άλλα προβεβλημένα πρόσωπα, όπως η ηθοποιός Liya Akhedzhakova και ο νομπελίστας Dmitry Muratov...

moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου