H Κυριακή πέρασε χωρίς η κυβέρνηση να έχει συνειδητοποιήσει (επισήμως) ότι η εικόνα της έχει πληγεί σοβαρά, για μία ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες, λόγω της αποκάλυψης της είδησης ότι το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε εκπαιδευτικά προγραμμάτα της Ελληνικής Αγωγής του Άδωνι Γεωργιάδη προς χρήση στα δημόσια σχολεία της χώρας.
Επειδή...
όμως το κυβερνητικό σχήμα διαθέτει καλά καταρτισμένους νομικούς και συνταγματολόγους, προεξέχοντος του καθηγητή Γιώργου Γεραπετρίτη, αλλά και έμπειρα πολιτικά στελέχη, θα ήταν μάλλον αφελές να πιστέψουμε ότι δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό το κυρίως επίδικο της ιστορίας που εκτός από στενά νομικό είναι και βαθιά πολιτικό: Το πώς, δηλαδή, είναι δυνατόν εταιρία συμφερόντων Υπουργού να αποκτά πρόσβαση σε δημόσιο φορέα, μετά από έγκριση άλλου Υπουργού.ADVERTISING
Η κυβερνητική αμηχανία δεν μπορούσε να κρυφτεί το Σάββατο. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, και στα social media, τα οποία από ότι φαίνεται στο Μαξίμου τα υπολογίζουν πολύ, η απάντηση ήρθε μέσω ανακοίνωσης του...Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Σ' αυτήν τονίζονται τα προφανή, ότι δηλαδή η συμμετοχή των μαθητών στα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν και προαιρετική. Αυτό, δα, θα έλειπε να συνέβαινε το αντίθετο.
Το συμπέρασμα όμως του ΙΕΠ ότι "το υλικό δεν μπορεί να αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση/προώθηση φορέων, επιχειρήσεων ή υπηρεσιών δεν στέκει στη λογική. Ενα πρόγραμμα το οποίο βρίσκει πρόσβαση στη σχολική τάξη, εξ' ορισμού διαφημίζεται εμμέσως σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Η εταιρία, η οποία είναι κερδοσκοπική, έχει δηλαδή ως σκοπό το κέρδος, αποκτά "προγεφυρώματα" σε πιο πλατιά κοινά με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την επιρροή, τη φήμη και τον κύκλο εργασιών της. Και ένας άνθρωπος της αγοράς, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, αυτό το γνωρίζει πολύ καλά.
Τα προγράμματα που εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο. Μιλάμε για απόφαση που αφορά δεκατέσσερα, στο σύνολο, προγράμμα και η οποία έχει υπογραφεί από τη Γενική Γραμματέα Αναστασία Γκίκα με μία πολύ σημαντική επισήμανση:"Με εντολή Υφυπουργού". Η Γενική Γραμματέας δηλαδή θεωρεί απαραίτητο να εμπλέξει στα της υπογραφή της και την πολιτική της προϊστάμενο (την ημερομηνία της απόφασης, 11 Μαρτίου του 2021) Υφυπουργός ήταν (και παραμένει ακόμη) η Ζέττα Μακρή.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Γιαννόπουλου, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου