Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Κορονοϊος: Κρίσιμος μήνας ο Φεβρουάριος...


Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες εβδομάδας στο μέτωπο της πανδημίας κορονοϊού, καθώς το διάστημα αυτό θα αποδείξει σε πιο βαθμό θα μπορέσει η Κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς για τη διασπορά. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι δύσκολα ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων την ημέρα θα κατέλθει των... 18.000, ενώ ακόμη παραμένει ο αριθμός των 550 διασωληνωμένων.


Όπως έχει αναφερθεί το βλέμμα των ειδικών στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στις νέες νοσηλείες και στην πορεία των εισαγωγών σε ΜΕΘ. Βασική επίσης παράμετρος είναι και οι θάνατοι από covid, οι οποίοι έχουν επίσης σταθεροποιηθεί στους περίπου 100 την ημέρα. Η όποια συζήτηση λοιπόν για χαλάρωση μέτρων, "φρενάρει" στα στοιχεία αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε ρεκόρ νέων θανάτων κορονοϊού, με 722 απώλειες σε 7 ημέρες, ενώ οι διασωληνώσεις μειώθηκαν λίγο στις 551 από 571 με τους εμβολιασμένους να αυξάνονται (22,3% από 21%). Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος νέων νοσηλειών αυξήθηκε στις 471 από 442.


Να τονίσουμε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες θα αποτυπωθεί και η επίπτωση στην επιδημία από το άνοιγμα των μουσικών κέντρων όπου πολλοί συμπολίτες μας συγχρωτίστηκαν. Σ' αυτό το πεδίο οι επιστήμονες δεν φαίνονται προβληματισμένοι καθώς ακόμη και υπάρχει αύξηση κρουσμάτων αυτό δεν φαίνεται να προκαλεί βαριές νοσήσεις.


Κρίσιμο μέγεθος οι χιλιάδες ανεμβολίαστοι

Όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα, υπάρχουν ακόμα πολίτες που δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση εμβολίου. Ο προβληματισμός που επικρατεί αφορά τους περίπου 300.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών που αποτελούν τη βασική δεξαμενή τον διασωληνώσεων και των θανάτων.


Σημειώνεται ότι στους ηλικιωμένους με συννοσηρότητες που δεν έχουν εμβολιαστεί, στοχεύει πλέον η διεθνής κοινότητα βάσει της νέας στρατηγικής, με τους εμβολιασμένους να επιστρέφουν στην κανονικότητα.


Σημειώνεται ότι από τους περίπου 6000 νεκρούς από την 1 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα οι 4836 ήταν άνθρωποι άνω των 65 ετών. Πάνω από 80% αυτών ήταν ανεμβολίαστοι.


“Μπορεί οι θάνατοι να πέσουν δραματικά ακόμη κι αν έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων τους επόμενους μήνες”, δηλώνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, αρκεί να αυξηθούν κι άλλο οι εμβολιασμοί των μεγαλύτερων ηλικιακά πολιτών.


Παρά τη μειωμένη απόδοση των εμβολίων ως προς την ικανότητά τους να προστατεύουν από τη μόλυνση, παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμα στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.


Ελπίδες μάλιστα εναποθέτουν οι επιστήμονες στα δύο νέα πρωτεϊνικά εμβόλια τα οποία ενδέχεται να κάμψουν τις αμφιβολίες και τους φόβους μερίδας πολιτών που δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα του εμβολιασμού.


“Το θέμα είναι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός αυτών των περίπου 300 χιλιάδων πάνω από τα 60, που πρέπει να εμβολιαστούν. Και αυτή τη στιγμή, έχουμε ακόμα 250 χιλιάδες που εμβολιάστηκαν πρόσφατα και είναι πρόσκαιρα εμβολιασμένοι και δεν έχουν αποκτήσει πλήρως ανοσία. Οπότε συνεχίζουμε να έχουμε περίπου 500 χιλιάδες ανοχύρωτους στην Ελλάδα”, τονίζει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου