Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Reuters: Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα


Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ σε δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους εταίρους της στην ευρωζώνη τους επόμενους δύο μήνες, πληρώνοντας τα υπόλοιπα κεφάλαια προς το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters.

Οι...

αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν στο Reuters την Πέμπτη ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αποπληρώσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια του ΔΝΤ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, την τελευταία δόση των συνολικά 28 δισεκατομμυρίων ευρώ που δανείστηκε η χώρα από το Ταμείο στα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης μεταξύ 2010 και 2014.

Επιπλέον, θα αποπληρώσει περίπου 5,3 δισ. ευρώ σε δάνεια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη που λήγουν το 2022 και το 2023 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

«Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή μέσα στους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

«Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το χρέος μας προς το ΑΕΠ. Θα στείλει επίσης ένα μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής», πρόσθεσε δεύτερος αξιωματούχος.

Η Αθήνα αποπλήρωσε περίπου 6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ νωρίτερα το 2019 και το 2021 και έχει 1,8 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητα δάνεια μέχρι το 2024.

Άρχισε να αποπληρώνει τα πρώτα δάνεια διάσωσης προς τους εταίρους της στην ευρωζώνη πέρυσι και θέλει να επιταχύνει τον ρυθμό, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα και των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για τις σκληρές συνθήκες λιτότητας που επιβλήθηκαν από το ταμείο ήταν συχνές κατά τα χρόνια της κρίσης, όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε βαθιά ύφεση με την ανεργία να αγγίζει το 27%.

Η κυβέρνηση αναμένει να βγει από τις συνθήκες ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι, ενώ το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει συμβουλές.

Η κυβέρνηση επίσης εκτιμά ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 9% το 2021 μετά την ανάκαμψη της οικονομίας από το πρώτο κύμα περιορισμών για τον COVID και προβλέπει ανάπτυξη άνω του 5% φέτος. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου