Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Έρχονται σκληρές φωτογραφίες στα αναψυκτικά...



... για τις επιπτώσεις της ζάχαρης;...

Το παράδειγμα της βιομηχανίας καπνού με τις σοκαριστικές εικόνες στα πακέτα τσιγάρων, ενδέχεται να ακολουθηθεί στα αναψυκτικά αναφορικά με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, βάσει πρότασης ειδικών.

Σε...

μελέτη επιστημόνων από το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, η οποία δημοσιεύτηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο PLOS Medicine, ζητήθηκε από γονείς να επιλέξουν είδη σνακ για τα παιδιά τους. Ορισμένοι είδαν προειδοποιητικές εικόνες σχετικά με τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τον αυξημένο κίνδυνο από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ενώ άλλοι μόνο ένα barcode. Oι γονείς που είδαν τις προειδοποιητικές εικόνες αγόρασαν λιγότερα αναψυκτικά για τα παιδιά τους από εκείνους που δεν τις είδαν.

"Οι εικονογραφικές προειδοποιήσεις μείωσαν τις αγορές ποτών με ζάχαρη από τους γονείς για τα παιδιά τους. Οι προειδοποιήσεις για τα ζαχαρούχα ποτά είναι μια πολλά υποσχόμενη πολιτική προσέγγιση για τη μείωση των αγορών ζαχαρούχων ποτών στις ΗΠΑ", κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι εικόνες της μελέτης για την ζάχαρη στα αναψυκτικά
Οι εικόνες της μελέτης 

Οι φωτογραφίες φάνηκαν να είναι αποτελεσματικές, αλλά ομολογουμένως είναι σοκαριστικές, με τους συγγραφείς της μελέτης να υπενθυμίζουν το ιστορικό παράδειγμα της βιομηχανίας καπνού.

"Οι εικονογραφικές προειδοποιήσεις για τα προϊόντα καπνού είναι πολλά υποσχόμενες για την αλλαγή συμπεριφοράς, αλλά λίγες μελέτες έχουν εξετάσει εικονογραφικές προειδοποιήσεις για τα ζαχαρούχα ποτά", έγραψαν οι συγγραφείς.

Εάν οι ερευνητές παίρνουν στοιχεία από τη ρύθμιση της βιομηχανίας καπνού, είναι πιθανώς στο σωστό δρόμο. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ανέφερε δραστική μείωση των θανάτων στις ΗΠΑ από καρκίνο, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μείωση του καπνίσματος και επειδή ο καρκίνος του πνεύμονα διαγιγνώσκεται νωρίτερα.

Αυτά τα μέτρα είναι σημαντικά, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, επειδή για δεκαετίες η καπνοβιομηχανία αγνόησε την επιστήμη και χρησιμοποιούσε έξυπνες τεχνικές μάρκετινγκ για να κάνει τους Αμερικανούς να αγοράζουν περισσότερα τσιγάρα.

Και όπως τα τσιγάρα, η υπερβολική ζάχαρη συνοδεύεται από καλά τεκμηριωμένους κινδύνους για την υγεία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα παιδιά στις ΗΠΑ καταναλώνουν περισσότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα ζαχαρούχων ποτών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διάφορες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου