Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Κυριάκο, είδες τι έπαθε ο Άδωνις...


Σε προσωπικό… σκοτσέζικο ντους επιδίδεται καθημερινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών.

Οι ευμετάβλητες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις κάνουν τον πρωθυπουργό να αλλάζει συνεχώς γνώμη και ανάλογα με τις εισηγήσεις που δέχεται.

Και δεν ξέρουμε αν...

θα πάει σαν τον Μωυσή στο βουνό για να σκεφτεί και να πάρει τις τελικές αποφάσεις του, αλλά αυτή την ώρα το σενάριο που προκρίνεται είναι αυτό της αναβολής των πρόωρων εκλογών.

Και θα ήταν αδιανόητο και άκρως καταστροφικό για μια κυβέρνηση να πάει σε εκλογές μέσα στην άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού την ώρα που ο τραχανάς είναι απλωμένος παντού και… σαπίζει.

Από πού να το πιάσεις και που να το αφήσεις με τις γκάφες και τις παλινωδίες της κυβέρνησης.

Από την πανδημία όπου οι 100 νεκροί κατά μέσο όρο την ημέρα τινάζουν στον αέρα το επιτυχημένο «αφήγημα» της καλής διαχείρισης των αρίστων;

Από τις πολιτικές εξελίξεις όπου η αλαζονεία της εξουσίας έχει κατακλύσει τους πάντες; Που ένας Λιβανός με ανοησίες του ιδίου και του Πέτρου Δούκα, προκαλεί αναταραχή σε μια υποτιθέμενη επιτυχημένη κυβέρνηση;

Με την οικονομία όπου οι εξελίξεις δυστυχώς είναι δραματικές;

Με τις άδειες τσέπες των πολιτών λόγω της ακρίβειας;

Με τη βενζίνη στα 2 ευρώ και τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για όλους μας να είναι απλησίαστα;

Με ανακοινώσεις – μέτρων «ασπιρίνη» σε οικογένειες που σε λίγο δε θα έχουν ούτε να φάνε, ούτε ρεύμα καθώς όλο και περισσότερο τα τιμολόγια της ΔΕΗ φτάνουν στον θεό;

Ή με το άδειασμα από ξένους θεσμικούς παράγοντες, όπως η Λαγκάρντ ή η Κομισιόν, που βλέπουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δε μπορεί να αντέξει και δε μπορεί να διαχειριστεί τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης;

Και με έναν πρωθυπουργό που πλέον δεν ακούει κανέναν και πέφτει σε συνεχή ολισθήματα, λάθος επιλογές προσώπων, κακές αποφάσεις;

Και για να μη μιλήσουμε για τα εθνικά θέματα όπου δεν τολμούν να φέρουν στη Βουλή τα Μνημόνια με τα Σκόπια γιατί μπορεί να διαλυθεί η ΝΔ.

Πώς να κάνεις εκλογές σε ένα τέτοιο κλίμα; Αυτό αναρωτιούνται όλο και περισσότερα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ;

Και γιατί να ρισκάρει αυτή την ώρα την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με τους 157 βουλευτές και να πάει σε εκλογές όπου θα χρειάζεται πάνω από 38% για να μη χρειαστεί συνεργασίες;

Άλλωστε με ποιους να συνεργαστεί; Μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αδύνατον.

Με το ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη. Αδύνατον, γιατί θα ήταν αυτοκτονία για τον νέο αρχηγό του τρίτου κόμματος που ανεβαίνει συνεχώς σε ποσοστά.

Όσοι εισηγούνταν εκλογές Μάρτιο ή Μάιο – Ιούνιο ήλπιζαν ότι θα υποχωρούσε η πανδημία, ότι θα έπεφταν τα πρώτα πολλά λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, ότι το κοινωνικό περιβάλλον θα ήταν καλό και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνέχιζε να είναι πεθαμένος.

Όμως, ήρθε η ακρίβεια η οποία αντί να υποχωρεί γίνεται ακόμη χειρότερη. Και με αυτό το δεδομένο αποκλείεται 100% να στήσει κάλπες ο Μητσοτάκης.

Με δεδομένο ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές στην ενέργεια και πότε θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός, κάποιοι πιστεύουν ότι έτσι θα περάσει και το 2022 πολιτικά.

Και ίσως από τις αρχές του 2023 να ξανασκεφτούν κάλπες, χωρίς να αποκλείεται και η ολοκλήρωση της τετραετίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσει η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε ένα βασικό σημείο: Στο ποσοστό που δίνει την αυτοδυναμία. Αυτό να υποχωρήσει από το 38% που είναι σήμερα στο 34% με την ελπίδα ότι η ΝΔ στις τρίτες κάλπες θα φτάσει εκεί.

Όμως, ούτε κι αυτό μπορεί να δώσει στη Νέα Δημοκρατία δυναμική. Τα τερτίπια με τον εκλογικό νόμο δε μπορούν να αλλάξουν μια δύσκολη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σε όλα τα επίπεδα.

Αν ο Μητσοτάκης δεν το «πάρει αλλιώς», αν δεν αλλάξει πρόσωπα και πολιτική, τότε είναι σίγουρο ότι κανένας τακτικισμός δε θα σταματήσει την κατηφόρα που έχει πάρει η δεξιά παράταξη.

Και σύντομα, διότι αν κρίνουμε από την ένταση των σημερινών αποδοκιμασιών κατά του Άδωνι από οργισμένους πολίτες, δε θέλει και πολύ να συμβούν ανάλογα σκηνικά κι έξω από το Μαξίμου, με τον Κυριάκο να φυγαδεύεται από την πίσω πόρτα του μεγάρου για ευνόητους λόγους.

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου