Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Άρχισε τo πείραμα στα σχολεία...


Τα σχολεία άνοιξαν σήμερα και ήδη μετράνε παραπάνω από 15.000 θετικά κρούσματα κορονοϊού. 

Φανταστείτε πόσους μαθητές και δασκάλους δεν έχουν "πιάσει" τα -αναξιόπιστα- self test...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, μέχρι στιγμής βράδυ «έχουν ανιχνευθεί 15.547 εν δυνάμει κρούσματα από τα self test μαθητών και εκπαιδευτικών», αφού «πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού κατά του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας». 

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έκανε λόγο για... επίτευγμα λέγοντας ότι δόθηκαν πάνω από 7 εκατ. τεστ και ότι πολλοί λίγοι είναι αυτοί που δεν κατάφεραν να πάρουν.

Επέμεινε πως το ρίσκο του ανοίγματος του σχολείου είναι μικρότερο από ό,τι εάν τα παιδιά έμεναν σπίτι. «Δεν αλλάζει ο αριθμός των κρουσμάτων. Ανακαλύπτεται ο αριθμός των κρουσμάτων» ισχυρίστηκε επίσης.

Και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ πως τόσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα είχαν ελεγχθεί, εάν δεν υπήρχε η εκπαιδευτικοί διαδικασία, και πως «υπάρχει επάρκεια σε self και rapid test, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε rapid μετά την εξέταση των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε self και έχουν βγει θετικοί».

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας πέταξε το μπαλάκι σε διευθυντές και καθηγητές για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, υποστήριξε πως το  Υ.ΠΑΙ.Θ. «δεν είναι αρμόδιο για να τα τεστ, αλλά όταν ενημερώθηκε, φρόντισε να βρεθούν τα τεστ και να τα προμηθευτούν οι γονείς».

Σε ό,τι αφορά την κριτική για την διατήρηση του «50%+1» για το κλείσιμο σχολικών τμημάτων σε περίπτωση θετικών κρουσμάτων, η κ. Μακρή αρκέστηκε να πει πως «το υπουργείο ενεργεί βάσει των οδηγιών των ειδικών, αν δούμε ότι λόγω της Όμικρον χρειαστεί να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50+1, θα αλλάξει».

«Το πού θα γίνει το τεστ είναι άλλο πρόβλημα από την αξιοπιστία του τεστ» είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχει επάρκεια σε self και rapid test, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε rapid μετά την εξέταση των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε self και έχουν βγει θετικοί». Ούτε λόγος, ακόμα μία φορά, για αραίωση τμημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικών και ελέγχους από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Διαμαρτυρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τα ελλιπή υγειονομικά μέτρα καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και μαθητές. Σε αποχή προχώρησαν το πρωί μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως λόγω της μεγάλης έξαρσης δεν είναι ασφαλής η επιστροφή τους στη δια ζώσης εκπαίδευση, ενώ σε κατάληψη βρίσκονται από το πρωί τουλάχιστον επτά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη.


Από τις 12 έως 2 μ.μ. η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης πραγματοποιεί στάση εργασίας με παράσταση διαμαρτυρίας μετά τη 1 μ.μ. στο υπουργείο απαντώντας απαντά στην άρνησή του να αποδεχθεί τις προτάσεις των εκπαιδευτικών για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων. 


Τέλος, η Ομοσπονδία των εργαζομένων εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία διατύπωσε συγκεκριμένα ερωτήματα κατήγγειλε την προχειρότητα με την οποία προσεγγίζει η κυβέρνηση το θέμα προβλέποντας πως θα προκαλέσει χάος, συνωστισμό και παράλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου