Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία, ώρα μηδέν...


Ώρα με την ώρα εντείνεται ο φόβος πολεμικής σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος ρωσικής επίθεσης «είναι εξαιρετικά αυξημένος», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Μόσχας... 

Γενς Στόλτενμπεργκ, Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσαν ότι αυτό που όλοι -στα λόγια τουλάχιστον- απεύχονται είναι «πραγματικά πιθανό» και πως αρκεί μια προβοκάτσια για να γίνει η έκρηξη. Εκτιμούν δε ότι αυτό είναι που ενορχηστρώνει η Μόσχα, ώστε να βρει το κατάλληλο πρόσχημα για να εισβάλει.


Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αφήνει σαφείς αιχμές και για τους συμμάχους του, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι διστακτικοί να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στο Κίεβο έναντι της ρωσικής απειλής.


Εκρήξεις στο Ντονέτσκ

Αργά το βράδυ του Σαββάτου υπήρχαν αναφορές για πολλαπλές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από τους αυτονομιστές.


Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters στην περιοχή η προέλευση των εκρήξεων δεν ήταν σαφής, ενώ δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο ή ανακοίνωση από τις αυτονομιστικές αρχές ή από το Κίεβο.


ΝΑΤΟ: «Ετοιμάζεται πλήρης ρωσική επίθεση»

Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει πλήρη επίθεση» στην Ουκρανία.



«Όλοι συμφωνούμε ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι πολύ υψηλός», ενώ η συμμαχία έχει ήδη ανακοινώσει την απομάκρυνση τους προσωπικού της από το Κίεβο στην πόλη Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας.


Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο ανεξάρτητο ρωσικό δίκτυο Dozhd TV.


«Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που προέβλεψα πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στο Σ.Α. του ΟΗΕ», είπε. «Προκαλούνται διάφορα ψευδή περιστατικά τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν ως η αιτιολόγηση στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στο Ντονμπάς και ευρύτερα στην Ουκρανία». 


Αναφέρθηκε δε και στους ρωσικούς ισχυρισμούς περί γενοκτονίας, οι οποίοι έγιναν σημείο σύγκρουσης μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας μέσα στην ημέρα, σημειώνοντας ότι «είναι απολύτως λάθος και προσβλητικοί», καθώς η Ουκρανία, αν ήθελε, μπορούσε μέσα στα τελευταία 8 χρόνια να έχει καταλάβει το Ντονμπάς. «Είναι απολύτως παράλογο να το κάνει τώρα, που περιτριγυρίζεται από 150.000 στρατιώτες», πρόσθεσε.


Ωστόσο, όπως είπε, είναι προετοιμασμένος για τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν υπηρεσίες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Από τη δική της πλευρά, μιλώντας τη Διάσκεψη του Μονάχου, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους σχετικά με τον κίνδυνο επίθεσης, αναφέροντας ότι ακόμη δεν είναι σαφές αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει αυτή την εντολή. Ωστόσο, είπε «η απειλή για την Ουκρανία είναι πραγματική, αλλά δεν θα ήταν σωστό την ώρα της κρίσης να κάνουμε υποθέσεις».


«Κάνω όμως επείγουσα έκκληση να δούμε τα γεγονότα και να αποφεύγουμε να υιοθετούμε στοιχεία παραπληροφόρησης», πρόσθεσε.


Στο πλαίσιο τον διπλωματικών προσπαθειών να αποσοβηθεί ο πόλεμος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε το βράδυ του Σαββάτου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) θα μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.



Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του ότι «δεν θα απαντήσει» στις προκλήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και ότι παραμένει έτοιμος για «διάλογο» με τη Μόσχα.


«Εξέφρασε τη βούλησή του να μην απαντήσει στις προκλήσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανέφερε το Ελιζέ, κάνοντας λόγο για «τις τελευταίες προσπάθειες» προκειμένου «να αποφευχθεί μια μείζων σύρραξη στην Ουκρανία».


Αιχμές Ζελένσκι την ώρα της κρίσης

Όλα πάντως δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο η Δύση αντιμετωπίζει τη Ρωσία και τον κίνδυνο εισβολής. Μετά τις αιχμηρές δηλώσεις του στη Διάσκεψη του Μονάχου, που άφησε σαφείς υπόνοιες ότι δυτικές χώρες δεν επιθυμούν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και πως πρέπει να αλλάξει η στρατηγική ασφαλείας της Δύσης, κάλεσε να κοινοποιηθούν οι κυρώσεις που σχεδιάζονται εναντίον της Ρωσίας πριν κάνει επίθεση.


Και η Μόσχα, είπε, και εμείς «πρέπει να ξέρουμε τι θα συμβεί αν έχουμε πόλεμο. Δεν χρειαζόμαστε τις κυρώσεις αφότου αρχίσουν να μας βομβαρδίζουν, όταν πια η χώρα μας θα έχει καταστραφεί, δεν θα έχει σύνορα, οικονομία. Τι να τις κάνουμε τότε;»


Και πρόσθεσε: «Αν με ρωτάτε τι πρέπει να γίνει, έχω μια λίστα από πράγματα. Το πρώτο είναι να δείξουμε βούληση».


Ο Ζελένσκι, κατηγορώντας ουσιαστικά τη Δύση ότι τον αφήνει στο σκοτάδι για τα σχέδιά της, είπε: «Αν δεν μας λένε τώρα τι πρόκειται να κάνουν μετά την επίθεση, πώς θα μας πείσουν ότι θα ενεργήσουν μετά;»


«Ανησυχεί» και απειλεί η G7

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών των 7 ισχυρότερων οικονομιών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία μιλούν για «απρόκλητη και αδικαιολόγητη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας», χαρακτηρίζοντάς την, τη «μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια ασφάλεια και τη διεθνή τάξη»,.


«Ενώ είμαστε έτοιμοι να διερευνήσουμε διπλωματικές λύσεις για την αντιμετώπιση θεμιτών ανησυχιών για την ασφάλεια, η Ρωσία δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών και οικονομικών κυρώσεων σε ένα ευρύ φάσμα τομεακών και μεμονωμένων στόχων. που θα επέβαλε σοβαρό και άνευ προηγουμένου κόστος στη ρωσική οικονομία», προσθέτουν.


Χωρίς ωστόσο για μια ακόμη φορά να διευκρινίζουν ποιες θα είναι αυτές οι κυρώσεις.


Και στη γραμμή του «μετώπου»

Όλα δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση πάντως, αν έρθει, θα αργήσει πολύ. Από το πρωί του Σαββάτου αυξάνονται οι πληροφορίες για αψιμαχίες, βομβαρδισμούς, προβοκάτσιες και γεγονότα που άλλοτε επιβεβαιώνονται και άλλοτε όχι.


Έχουμε και λέμε:


Περισσότερες από 1.400 εκρήξεις σημειώθηκαν την Παρασκευή στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου η ουκρανική κυβέρνηση και οι αυτονομιστές μάχονται από το 2014 (Ντονμπάς και Ντονέτσκ), σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, που επισημαίνει ότι καταγράφεται ραγδαία αύξηση των βομβαρδισμών.

Όπως επισήμως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντενίς Μοναστίρσκι, δέχθηκε επίθεση με οβίδες  από φιλορώσους αυτονομιστές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς. Ωστόσο, ο ίδιος και η συνοδεία του πρόλαβαν να μπουν σε καταφύγιο και να προστατευτούν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Associated Press, που βρισκόταν μαζί τους. 

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ευχαρίστησε τον Καναδά για την αποστολή πυροβόλων όπλων και συστημάτων παρακολούθησης.


Διαρκώς αναχωρούν για τη Ρωσία λεωφορεία και τρένα που μεταφέρουν αμάχους από την Ανατολική Ουκρανία. 

Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν επειγόντως από την Ουκρανία.

Οι Αυστριακές Αερογραμμές αναστέλλουν τα δρομολόγια τους από Κίεβο και Οδησσό από τις 20 Φεβρουαρίου. H Lufthansa αναστέλλει τα δρομολόγια της από το Κίεβο από τις 21 Φεβρουαρίου.

Οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν άλλους τρεις οικισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς, τα χωριά Χορλίφκα, Κομουνάροφκα και Ντολομίτνε, και πως ο βομβαρδισμός συνεχίζεται.

Τηλεοπτικό συνεργείο του αραβόφωνου ρωσικού καναλιού RT Arabic είπε ότι δέχτηκε πυρά ενώ κάλυπτε την κατάσταση στο χωριό Ζαΐτσεβο, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη γραμμή οριοθέτησης. Ο ανταποκριτής του RT Μαξίμ Αλ Τούρι διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έφυγαν με ασφάλεια από την περιοχή και είναι καλά στην υγεία τους.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. «Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ωστόσο η Μόσχα το διαψεύδει.

Επίσης ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι από το πρωί του Σαββάτου σημειώνονται διαρκείς επιθέσεις με οβίδες κατά αμάχων από τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητας βίντεο των περιοχών που βομβαρδίστηκαν, υποστηρίζοντας ότι καταγράφονται διαρκώς παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας.

Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό ότι, από τα σημεία που ελέγχει στην ανατολική Ουκρανία, βομβαρδίζει με οβίδες ρωσικά εδάφη. Υποστηρίζει δε ότι οβίδα έφτασε σε απόσταση 300 μέτρων από σπίτι. Το Κίεβο απορρίπτει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ψεύδος που χρησιμοποιείται από τη Ρωσία ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει επικείμενη εισβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου