Η μάχη θα κριθεί στα πεδία της Υγείας και της τσέπης των πολιτών. Με αυτή την πραγματικότητα πορεύεται και διαμορφώνει την τακτική της η αξιωματική αντιπολίτευση, γι’ αυτό και οι επιθέσεις σε καθημερινή βάση εις βάρος της κυβέρνησης. Μία εβδομάδα μετά... τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, με τους νεκρούς καθημερινά να ξεπερνούν τους 100, με την ακρίβεια να μαστίζει τα νοικοκυριά και με τις τιμές στα καύσιμα να πραγματοποιούν μια ξέφρενη ανοδική κούρσα, η κυβέρνηση εμφανίζεται περισσότερο στριμωγμένη από ποτέ. Αυτή είναι η εκτίμηση της Κουμουνδούρου και γι’ αυτούς τους λόγους δεν προτίθεται να αφήσει σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει έντονη η αίσθηση περί προσφυγής στις κάλπες τους επόμενους μήνες.
«Ο Μητσοτάκης σίγουρα θ’ αναζητήσει μια διέξοδο. Η φθορά είναι έντονη, δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από καμία δημοσκόπηση και κάπως πρέπει να την ανακόψει», μας έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το ερώτημα είναι πότε θα συμβεί αυτό, με τα σενάρια να παίρνουν και να δίνουν, αν η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα γίνει πριν ή μετά το καλοκαίρι. «Κάθε περίπτωση έχει τα θετικά και τ’ αρνητικά της», προσθέτει ο συνομιλητής μας, λέγοντας: «Αλλά θα είναι πολιτική αυτοκτονία αν αφήσει τις εκλογές για το 2023».
Σε όλη αυτή την εκλογολογία ήρθε μεσοβδόμαδα και το δημοσίευμα του Euractiv που, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές των Βρυξελλών, παρουσίασε ένα σενάριο κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα προκειμένου να διαχειριστούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν είναι η πρώτη φορά που διακινείται τέτοιο σενάριο, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα στο πρόσφατο παρελθόν που το παρουσίαζαν ως μια εκδοχή, αραδιάζοντας μάλιστα και πρόσωπα που θα μπορούσαν -κατά τη δική τους εκτίμηση- να ηγηθούν μιας τέτοιας κυβέρνησης (π.χ. Στουρνάρας, Σχοινάς κ.ά.).
Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η χώρα δεν βρίσκεται πια στο 2011 όταν κάποιοι δημιούργησαν κι επέβαλαν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Είμαστε στο 2022 και καλό θα είναι όσοι σκέφτονται τέτοια σενάρια να τα ξεχάσουν», λέει ο συνομιλητής μας. Παρ’ όλα αυτά σημειώνει πως τέτοιες «διαρροές» περισσότερο κακό κάνουν στην κυβέρνηση και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται ότι καταρρίπτουν το αφήγημα Μητσοτάκη περί αυτοδυναμίας του.
Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν (πλην της Prorata που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη) παρουσιάζουν το εξής παράδοξο: τους πολίτες να αποδοκιμάζουν σε συντριπτικό βαθμό την κυβέρνηση για τη διαχείρισή της στην πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά αυτό να μην αποτυπώνεται στο ερώτημα ποιον θα ψηφίσουν στις εκλογές. Ετσι η διαφορά εμφανίζεται σε διψήφια νούμερα, με την κυβέρνηση να έχει ελάχιστες απώλειες και την ίδια ώρα τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται καθηλωμένος, έχοντας μάλιστα σε κοντινή απόσταση το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Πρόκειται για μια εικόνα που παρέπεμπε στο αφήγημα των βουλευτών της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας. Η μοναδική έρευνα που διαφοροποιήθηκε (Prorata) εμφάνιζε τη διαφορά κάτω από τις 10 μονάδες και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ναι μεν ενισχυμένο, αλλά χωρίς να απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν και αναλύουν όλες τις δημοσκοπήσεις και παραπέμπουν στην Πορτογαλία. Εκεί πριν από μία εβδομάδα ο σοσιαλδημοκράτης Αντόνιο Κόστα πέτυχε μια σαρωτική νίκη, την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις στη χώρα έκαναν λόγο για μάχη «σώμα με σώμα» με το κεντροδεξιό κόμμα. Τελικά η διαφορά υπέρ του Κόστα έφτασε τις 14 μονάδες!
Υπό το πρίσμα όλων των ανωτέρω δεδομένων κυριαρχεί η αίσθηση πως ορθά ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι ήξερε πως αυτή δεν θα περνούσε. Με την κίνηση αυτή κατάφερε να σύρει τον πρωθυπουργό στη Βουλή, τον ανάγκασε να εκτεθεί και ηγήθηκε ενός συμπαγούς αντιπολιτευτικού πόλου που οδήγησε σε απομόνωση την κυβέρνηση.
Ο εκνευρισμός στα κυβερνητικά έδρανα για τη στάση κυρίως του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν έκδηλος, εκφράστηκε εντελώς άκομψα ακόμα και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πράγμα λογικό μια και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διαρροές από τη Ν.Δ. προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κεντρώων ψηφοφόρων είναι μεγαλύτερες από εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χαριλάου Τρικούπη.
Tο συνέδριο
Μπορεί τελικά το συνέδριο να πήρε ακόμα μία μικρή παράταση με τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής να είναι το τετραήμερο 14 με 17 Απριλίου, ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα φαίνεται ότι προς το παρόν έχει λειτουργήσει κατευναστικά ως προς τις επιμέρους διαφωνίες και όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ συντάσσονται με το αφήγημα πως «μοναδικός αντίπαλος είναι η Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και σε μια προσπάθεια ακραίας πόλωσης θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα πάντα προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και αναμένεται να υπάρξουν συστάσεις προς άπαντες να προσέχουν ιδιαίτερα τον δημόσιο λόγο τους.
Ολα αυτά την ώρα που πληθαίνουν οι εσωκομματικές φωνές αναφορικά με τον τρόπο που μιλά και ενεργεί ο Παύλος Πολάκης. Η αναφορά σε «τσίγκινο σωβρακάκι» ενόχλησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια εκ των οποίων βγήκαν δημόσια να την αποδοκιμάσουν, την ώρα που διακινείται κι ένα κείμενο 500 υπογραφών από μέλη του κόμματος που καταδικάζουν λογικές αφορισμού και πολιτικού μπούλινγκ σε όσους εκφέρουν διαφορετικές απόψεις στο πλαίσιο του εσωκομματικού διαλόγου.
Δημητρης Τερζης (efsyn.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου