Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Τσιπρας: Στηρίζουμε την αμυντική θωράκιση της χώρας...


...αλλά όχι με λευκή επιταγή...

Να σταματήσει να φλερτάρει με πρακτικές που μας οδήγησαν στο παρελθόν σε δημοσιονομική εκτροπή, κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση των συμβάσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των τριών φρεγατών Belharra, των έξι επιπλέον Rafale και...

των 44 τορπιλών για τα υποβρύχια.

«Ψηφίζετε 7 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς σήμερα, χωρίς ούτε ένα ευρώ να μένει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Τι μπορεί να σκέφτεται ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του;» αναρωτήθηκε και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μη χρησιμοποιεί τα αμυντικά θέματα για πολιτική εκμετάλλευση λέγοντας ότι «οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και βγάζετε σποτάκι στο οποίο εμφανίζονται τα Rafale όχι με το εθνόσημο αλλά με το κομματικό έμβλημα της Ν.Δ.».


«Κανείς δεν αμφιβάλει για τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. Ειδικά μετά από τόσα χρόνια μνημονίου, και ειδικά δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες και να αντιγράφετε τις συνταγές του χθες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και να επικαλείστε υπευθυνότητα και σύνεση. Είναι θράσος να κουνάτε το δάχτυλο επειδή δεν δεχόμαστε να σας δώσουμε λευκή επιταγή για να διαχειριστείτε τις αμυντικές δαπάνες χωρίς διαφάνεια και εκτός δημοκρατικών διαδικασιών», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


«Είναι απαράδεκτο να περιμένετε ότι εμείς θα ψηφίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε απόφασή σας, χωρίς κριτήρια. Όπως την απόφαση, που την έμαθαν όλοι -και τα επιτελεία- από τη τηλεόραση, από την ομιλία σας στη ΔΕΘ, για την αγορά των έξι επιπλέον Rafale», σχολίασε καυστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Απαντώντας στις αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στην πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στηρίζουμε σταθερά, με συνέπεια και με εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό υπερψηφίζουμε την αγορά των φρεγατών. Μια αγορά που προτεραιοποιήσαμε και διαπραγματευτήκαμε εμείς σαν κυβέρνηση παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχαμε τότε και που ευτυχώς δεν τους έχετε σήμερα. Ταυτόχρονα θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα για τις φρεγάτες όπως και για τα Rafale», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η συντήρηση για τις φρεγάτες έχει προβλεφθεί μόνο για τα πρώτα τρία χρόνια αξιοποίησής τους και μάλιστα πάλι χωρίς συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ δεν υπάρχει καμία μεταφορά τεχνογνωσίας και δεν εξασφαλίζονται σε όλες τις φρεγάτες, κρίσιμες επιχειρησιακές δυνατότητες που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό.


«Καταθέτουμε τις ενστάσεις μας αλλά είμαστε απολύτως σαφείς σε ό,τι αφορά τη στήριξη του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα το οποίο εσείς ακυρώσατε το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω της κρίσης με το Oruc Reis», επεσήμανε και έκανε λόγο για ένα δισ. ευρώ επιπλέον κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο από την αναιτιολόγητη αγορά των επιπρόσθετων έξι Rafale, ενώ έχουν αναβαθμιστεί τα F-16 κι έχουν αγοραστεί ήδη 18 Rafale.


Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στη «σκανδαλώδη σύμβαση» για τη δημιουργία κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, αναφερόμενος στο κόστος του προγράμματος. «Σταματήστε να μετατρέπετε την εθνική άμυνα σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Σταματήστε να φλερτάρετε με πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή», κάλεσε τον πρωθυπουργό.


«Δεν μπορεί να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι», σχολίασε δεικτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε πως «δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να υπάρξει ενίσχυση, αλλά δεν μπορούμε να φέρνουμε εδώ προς ψήφιση προγράμματα ύψους 7 δισ., 3 επιπλέον δηλαδή που είναι κοντά 1,5% του ΑΕΠ και να λέμε ότι δεν θα γυρίσουμε στα ελλείματα».



«Άκουσα με προσοχή την ομιλία σας κ Μητσοτάκη και αναρωτήθηκα ειλικρινά τι μπορεί να σκέφτεται ένας πολίτης που σας ακούει ενώ αντιμετωπίζει την τρομακτική σημερινή κρίση ακρίβειας, με τον πληθωρισμό σήμερα να έχει σκαρφαλώσει στο ιστορικό υψηλό 25ετίας, στο 6,2%. Και την ώρα που πασχίζει κάθε μέρα να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του ή να πληρώσει τη βενζίνη του.


Τι μπορεί να σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος όταν σας παρακολουθεί να αυτοθαυμάζεστε ακατάπαυστα για τόση ώρα. Και γιατί; Eπειδή καταφέρατε την μεγάλη επιτυχία να δώσετε 7 δισεκατομμύρια στη Γαλλία για τις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας. Χωρίς, βέβαια ούτε ένα ευρώ να μένει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Εμείς θέλουμε τη χώρα πυλώνα ειρήνης, ενώ εσείς συνοριοφύλακα

«Στηρίζουμε το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας με σεβασμό στη συμφωνία του Μινσκ. Στηρίζουμε και πρέπει να γίνει το παν για να στηρίξουμε ενεργά την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας στις δύσκολες στιγμές που περνά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας για την κρίση στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.


«Καλούμαστε να απαντήσουμε ποια είναι η θέση της Ελλάδας. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε παγκόσμιες εξελίξεις, στην Ευρώπη και την περιοχή μας. Σε παλαιότερη συζήτηση απαντήσατε κ. Μητσοτάκη για το πώς οραματίζεστε τη θέση της Ελλάδας. Απαντήσατε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Αυτή είναι μια βασική στρατηγική μας διαφορά. Έρχομαι στις πολιτικές διαφωνίες μας. Πού ίσως είναι σημαντικότερες από τις διαφορές μας, κατά κάποια δισεκατομμύρια ευρώ για τις αμυντικές δαπάνες. Για εμάς, ο τόπος οφείλει να είναι ένας ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας. Για εσάς, η Ελλάδα είναι συνοριοφύλακας που κάνει τη βρώμικη δουλειά απέναντι σε ανθρώπους που αφήνουν τον πόλεμο, για την υπόλοιπη Ευρώπη. Για εμάς, στόχος είναι να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες αξίες, ακόμα κι αν έχουν πάψει να είναι ευρωπαϊκές αξίες. Να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Η γεωγραφία και ο πολιτισμός μας, επιβάλουν να σεβαστούμε την ανθρώπινη ζωή. Να στηρίξουμε τις νόμιμες εγκαταστάσεις από τρίτες χώρες στην Ευρώπη για να μειώσουμε τις παράνομες ροές. Απορρίψατε την πρόταση για το Αφγανιστάν όταν την υπέβαλε δημόσια ο αείμνηστος Νταβίντ Σασόλι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.


«Για εσάς, κ Μητσοτάκη, η ιστορία της Ελλάδας επιβεβαιώνει τα οφέλη που έχει να πολεμάνε Έλληνες στρατιώτες σε μακρινούς πολέμους, στο Σαχέλ ή στη Σαουδική Αραβία, εκτός των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει η χώρα. Για εσάς κ Μητσοτάκη, η στορία μας, επιβάλλει να γίνει ο τόπος μας εφαλτήριο για αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω της χειρότερης νατο-ρωσικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Για σας η ιστορία επιβάλλει να θεωρούμε πως ό,τι είναι καλό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι αυτομάτως καλό και για τα δικά μας. Κι ας βλέπουμε ξανά και ξανά πόσο αποτυχημένη είναι αυτή η συνταγή.


Όπως είδαμε το 2020, που συναντήσατε περιχαρής τον Πρόεδρο Τραμπ με την πρώτη αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας στο χέρι, για να ακολουθήσει μια χρονιά που η Τουρκία ήταν πιο επιθετική από ποτέ με την ανοχή του Αμερικανού Προέδρου. Όπως βλέπουμε και τώρα, που γίνεστε ο πρώτος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που παραχώρησε ελληνικές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επ’ αόριστον. Και πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας, οι ΗΠΑ είχαν ανακαλέσει την στήριξή τους στον Eastmed, επικαλούμενες την ένταση που δημιουργούσε ο αγωγός με την Τουρκία. Για μένα η γεωγραφία και η ιστορία μας, επιβάλλουν οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε».


Σε βάρος της Ελλάδας ο προσχηματικός διάλογος με την Τουρκία

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο πώς διαμορφώθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επί διακυβέρνησης της Ν.Δ. 


«Σήμερα ο κ. Ερντογάν είναι στα Εμιράτα. Σε λίγες βδομάδες θα υποδεχθεί τον Ισραηλινό Πρόεδρο. Πριν λίγο καιρό υποδεχόταν τον Ισπανό Πρωθυπουργό. Έχει ήδη συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δύο φορές και πάει λέγοντας.


Εγκαίρως σας είχαμε προειδοποιήσει ότι το δόγμα της δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας θα κατέρρεε. Ότι ο προσχηματικός διάλογος με την Τουρκία, μπορεί να σας βόλευε πολιτικά, αλλά θα απέβαινε εις βάρος της Ελλάδας.


Εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είχε πολύ περισσότερα να κερδίσει συνδιαμορφώνοντας την διπλωματική αρχιτεκτονική στην περιοχή της. Είτε συνδέοντας την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας με την υποβολή συνυποσχετικού για τη προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.


Εγκαίρως, είχαμε υπογραμμίσει ότι η εκλογή Μπάιντεν έπρεπε να αξιοποιηθεί, όχι για το πρόσκαιρο όφελος ενός «ήρεμου καλοκαιριού», ή για κάποιες φιλικές δηλώσεις, αλλά για να πιεστεί η Τουρκία να απομακρυνθεί από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και να δεσμευθεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα. Έναν ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς ελληνικές κόκκινες γραμμές γύρω από τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας για δήθεν γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποιημένα νησιά ή τη διασύνδεση κυριαρχίας με την αποστρατιωτικοποίηση.


Κανείς, κ Μητσοτάκη, δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα προοπτική λύσης με την Τουρκία. Μπορούν, όμως, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό – και όχι προσχηματικό - διάλογο που θα οδηγήσει στην ύφεση τις σχέσεις μας.


Την πολιτική βούληση που είχαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με την ιστορία και να βάλουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε τροχιά διαλόγου, μετά από εξίσου δύσκολες ή πολύ χειρότερες κρίσεις από αυτήν του Oruc Reis.


Πρωθυπουργοί που ήξεραν ότι το πρόταγμα της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού δεν είναι ένα ελληνικό κράτος που αποτελεί το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Αλλά ένα κράτος που θα ξεπερνάει τον εαυτό του και θα πηγαίνει την Ελλάδα και τους Έλληνες πιο μπροστά και πιο ψηλά.


Δυστυχώς, κ. Μητσοτάκη εσείς αποδεικνύετε κάθε μέρα πόσο απέχετε από αυτούς τους πρωθυπουργούς. Και έτσι αποδεικνύετε και τον κίνδυνο που φέρετε, όσο παραμένετε πρωθυπουργός της χώρας. Και το μόνο που πετύχατε δυόμισι χρόνια είναι να μετατραπείτε από φημισμένος τεχνοκράτης σε διαχειριστής της συμφοράς.


Όσο νωρίτερα φύγετε τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου