Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Ανακάλυψαν νέα «σκευωρία» για να ξεφύγουν από τα δύσκολα/...


Δημήτρης Τερζής

Με νέο αφήγημα επανήλθε, στη δύσκολη αυτή για την κυβέρνηση συγκυρία, η γνωστή μονταζιέρα και εντελώς συμπτωματικά μόλις το Δικαστικό Συμβούλιο φέρεται να αποφάσισε την παραπομπή του Κ. Φρουζή (Novartis) για το αδίκημα της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και δύο γιατρών για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος (πηγή: «Documento»).


Η...

αιφνιδιαστική και εντελώς τυχαία ανεύρεση ενός ηχητικού από το ιστολόγιο που σχεδόν ταυτίζεται με τον Κ. Μητσοτάκη με πρώτο στόχο τον Δ. Παπαγγελόπουλο και τη Β. Θάνου και φυσικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με δεύτερο στόχο τον καραμανλικό τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο προκάλεσε τη νέα σκευωρία. Η υπόθεση της συνομιλίας μιας –κατά τους ισχυρισμούς της– φίλης και απεσταλμένης της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου με τον μακαρίτη Βγενόπουλο ήταν φυσικά γνωστή. Ο ίδιος ο Βγενόπουλος, στην προσπάθειά του να αποτρέψει τις κατηγορίες σε βάρος του κι ενώ ήδη υπήρχαν εντάλματα έκδοσης στην Κύπρο των δύο βασικών συνεργατών του, είχε καταγγείλει τη συνομιλία αυτή στη Δικαιοσύνη το 2016.


Η υπόθεση με τους ισχυρισμούς της «απεσταλμένης» της Θάνου, εφόσον δεν υπήρξε κανένα στοιχείο πλην της συνομιλίας, τέθηκε στο αρχείο από την τότε οικονομική εισαγγελέα Α. Ζαΐρη, για την οποία ουδέποτε (μέχρι σήμερα που υπήρξαν αιχμές εναντίον της από τον ΣΚΑΪ και την κ. Μάνδρου) εκφράστηκε από κάποιον η παραμικρή υπόνοια για μη σύννομες ενέργειες. Για την υπόθεση της συνομιλίας, μέχρι και ο δικηγόρος του Βγενόπουλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, στην αγόρευσή του είχε πει πως «ουδέποτε ο κύριος Βγενόπουλος μήνυσε την κυρία Θάνου αλλά μια κυρία που μιλούσε εξ ονόματός της και τη λοιδορούσε. Είναι λάθος να προσπαθείτε να εμφανίσετε τον κ. Βγενόπουλο ως αντίδικο της κ. Θάνου... Δεν βάλλει ο κ. Βγενόπουλος κατά της κ. Θάνου. Βάλλει κατά μίας απατεώνισσας». Εξάλλου και η μήνυση Βγενόπουλου κατά Τσίπρα, μόλις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε έλεγχο της εξαγοράς του ΟΤΕ, τέθηκε οριστικά στο αρχείο το 2010, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ακόμα ούτε αξιωματική αντιπολίτευση και βέβαια η Β. Θάνου δεν ήταν ακόμα πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Θυμίζουμε ότι συνολικά η υπόθεση Βγενόπουλου τέθηκε στο αρχείο από τη Γ. Τσατάνη την ημέρα που η κυπριακή Δικαιοσύνη επιβεβαίωνε τις ισχυρές ενδείξεις ενοχής του, της είχε δε ανατεθεί από την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Τη συγκεκριμένη ανάθεση και τους εμπλεκόμενους δικαστικούς στην αρχειοθέτηση του σκανδάλου Βγενόπουλου και ειδικά τις ενέργειες της Ε. Ράικου πρώτος είχε καταγγείλει με εκτενείς αναφορές του ο νυν αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής, που σήμερα αποτελεί και μάρτυρα της υποτιθέμενης σκευωρίας Novartis.


Μάλιστα, παρά το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ, που πράγματι διέκρινε πειθαρχικά παραπτώματα στην υπόθεση Βγενόπουλου, η υπόθεση αυτή τέθηκε οριστικά τότε στο αρχείο μέχρις ότου ανασύρθηκε με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Η υπόθεση Βγενόπουλου μπαινόβγαινε στο αρχείο, εισαγγελείς ελέγχονται πειθαρχικά ενώ τελικά, μετά τον θάνατο του τραπεζίτη/εφοπλιστή και ενώ εκκρεμούσε η υπόθεση, δεν εκδόθηκε κάποιο άλλο σχετικό πόρισμα ή βούλευμα.


Η Τράπεζα Κρήτης, η Proton Bank και η Marfin Bank, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από δικαστικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες και δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, πρακτικά ήταν ανεξέλεγκτες ή ελέγχονταν από «έμπιστους» ορκωτούς και με τον εκάστοτε διοικητή της ΤτΕ να γυρίζει... αλλού το βλέμμα του. Με τη βοήθεια νόμων που αθώωναν προκαταβολικά τα τραπεζικά στελέχη, με τα νομιμοφανή μετοχοδάνεια και τις αμφίδρομες διαδρομές του χρήματος μεταξύ εταιρειών και τραπεζών που ανήκαν στα ίδια πρόσωπα πορεύτηκαν οι επιφανείς επιχειρηματίες μέχρι που η «μπάνκα» Ελλάδα και η «μπάνκα» Κύπρος τινάχτηκαν στον αέρα!


Τι έγραφαν Σηφουνάκης - Τσιρώνης

Χθες το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έσπευσε να συνδράμει το νέο αφήγημα της ξεχασμένης συνομιλίας με ανακοίνωση-αίτημα για άπλετο φως. Ισως έχει ξεχάσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τις κοπιαστικές ενέργειες των επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Σηφουνάκη - Τσιρώνη) προκειμένου να μη μείνει ατιμώρητο και το σκάνδαλο Βγενόπουλου. «Στοχοποιηθήκαμε από τον ισχυρό άνδρα της MIG –όπως αποκαλούνταν– διότι αντιταχθήκαμε και καταγγείλαμε δημόσια και στο Κοινοβούλιο το ξεπούλημα του ΟΤΕ και τις απάτες που διέπραττε αυτός και η συμμορία του στη Marfin Bank. Αυτό είχε συνέπεια να μας υποβάλλει δεκάδες αγωγές και μηνύσεις για τις οποίες μας αθώωναν τα Πρωτοδικεία και ως εκ θαύματος, μας καταδίκαζαν τα Εφετεία. Ηταν η εποχή της παντοδυναμίας του που διάφορα ΜΜΕ τον προέβαλλαν και ως μέλλοντα πρωθυπουργό. Παρά το πόρισμα της επιτροπής της Ελληνικής Βουλής (το 2010) που διαβιβάστηκε άμεσα στην ελληνική Δικαιοσύνη, η κυπριακή Δικαιοσύνη ήταν εκείνη που τεκμηρίωσε την απάτη και απήγγειλε τις πρώτες κατηγορίες στον Αν. Βγενόπουλο και τους διάφορους καταχραστές συνεργάτες του. Ο Αν. Βγενόπουλος χρησιμοποιούσε καθ’ έξιν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού πάντα με την ανάλογη “λάσπη”, κρατώντας μικρό ή μεγάλο πηλοφόρι κατά περίσταση. Σε πολιτικούς αρχηγούς, βουλευτές, υπουργούς, ξεφούρνιζε αστήρικτες κατηγορίες και ψεύδη για αποπροσανατολισμό, όμως:


»Πριν από λίγες ημέρες (26 Ιουλίου 2018) εκδόθηκε η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου η οποία είναι καταπέλτης για τον απελθόντα και τους συνεταίρους του. Η απόφαση αποτελεί μια εκ των υστέρων νίκη του κυπριακού λαού και των χιλιάδων καταθετών και μικρομετόχων της τράπεζας που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους. [...] Σε μια ευνομούμενη πολιτεία με αδιάσειστες αποδείξεις απάτης, οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις, όχι τόσο αν θα καταδικαστούν όσοι μέσω των μετοχοδανείων πλούτισαν, αλλά αν θα επιστρέψουν τα τέσσερα δισ. που μοιράστηκαν μια χούφτα φίλοι και κολλητοί του Αν. Βγενόπουλου.


»Μετά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και των αποφάσεων της κυπριακής Δικαιοσύνης, όλοι όσοι με πίστη και επιμονή, χωρίς να πτοηθούμε από τις απειλές της συμμορίας, αναδείξαμε το μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο αλλά και όλοι οι πολίτες ζητούμε να γνωρίσουμε επιτέλους –οχτώ χρόνια μετά– ποια είναι τα πορίσματα της ελληνικής Δικαιοσύνης; Γιατί καθυστερεί η δημοσίευσή τους; Εξακολουθούν να λειτουργούν οι μηχανισμοί που προστάτευαν την ανομία τα προηγούμενα χρόνια; Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρονται στον ρόλο που διαδραμάτισε μερίδα λειτουργών της Δικαιοσύνης για να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο Βγενόπουλου και συνεργατών. Χρειάστηκε η δική μας παρέμβαση με αναφορά μας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (2016) για να ανοίξει ο αρχειοθετημένος φάκελος της ντροπής που συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός αρχειοθέτησε. Ευελπιστούμε ότι οι τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν θα χρονοτριβήσουν εισέτι, και θα συμπορεύονται με την αλήθεια και το δίκαιο» («Ο Βγενόπουλος και οι ατιμώρητοι της συμμορίας του», «Εφ.Συν.», 11.8.2018, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Τσιρώνης).


Τελικά, το ψέμα δυστυχώς δεν έχει κοντά ποδάρια, ενώ δεν είναι απίθανο να δούμε και το σκάνδαλο Κοσκωτά να μετατρέπεται σε σκευωρία πίσω από την οποία κρυβόταν ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ήταν ακόμα στο 15μελές μαθητικό συμβούλιο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου