Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Διπλωματικά ανοίγματα...




  Στο Λονδίνο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας και αύριο στη Ρώμη για σειρά συναντήσεων με πρέσβεις χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής που είναι διαπιστευμένοι στις δύο πρωτεύουσες και έχουν παράλληλη διαπίστευση για την Ελλάδα. Σκοπός των επαφών...

του Ελληνα ΥΠΕΞ είναι η προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26, αλλά και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων.


Στο Λονδίνο ο Ν. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τον Βρετανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Κρις Χίτον-Χάρις, αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και το Κυπριακό. Στη συνέχεια ο υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρέσβη των Μπαχαμών και τον πρέσβη του Μπρουνέι και την Τρίτη θα συνεχίσει στη Ρώμη, όπου θα έχει συναντήσεις με τους πρέσβεις 20 αφρικανικών χωρών, εννέα λατινοαμερικανικών και τριών ασιατικών, που είναι διαπιστευμένοι στην ιταλική πρωτεύουσα και εκπροσωπούν τις χώρες τους και στη ΝΑ Ευρώπη.

Η ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχει κερδίσει την υποστήριξη 97 χωρών, όπως ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Εξωτερικών και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με επίσημη καμπάνια και ειδικό απεσταλμένο για την προβολή των ελληνικών θέσεων. Παράλληλα η Αθήνα επιδιώκει σύσφιγξη των διπλωματικών σχέσεων με τις χώρες που δεν έχει άμεση διπλωματική εκπροσώπηση, με άνοιγμα πρεσβειών και προξενικών γραφείων. Στη Ρώμη ο Ν. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί και με τον εκτελεστικό διευθυντή του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος του ΟΗΕ, Ντ. Μπέσλι.


Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Ν. Δένδιας αναφέρεται στα διπλωματικά ανοίγματα που επιχειρεί η Αθήνα και τονίζει ότι «τα ανοίγματα στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής δεν εξαντλούνται στην προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτε φυσικά αποτελούν απάντηση στη δραστηριότητα άλλων χωρών«. Τα ανοίγματα αυτά, λέει ο υπουργός, «αποτελούν στρατηγική επιλογή μας, καθώς η Αφρική είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη στον κόσμο. Θέλουμε να ενισχύσουμε το διπλωματικό μας αποτύπωμα στην περιοχή, βασιζόμενοι και στην ισχυρή παρουσία της ελληνικής ομογένειας με ιστορικές κοινότητες».


Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την άρση της αμερικανικής υποστήριξης στον East Med, ο Ν. Δένδιας τονίζει ότι το θέμα του αγωγού δεν είναι γεωπολιτικό και προσθέτει ότι «οι εξελίξεις σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα αφορούν πρωτίστως την οικονομική βιωσιμότητα, τις τεχνικές δυνατότητες του έργου και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Σημειώνει ακόμη ότι η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ είναι υποδειγματική και κάνει ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), η οποία, επισημαίνει, «συνιστά αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει πλέον η Ελλάδα ως προς τη σταθερότητα της ευρύτερης περιφέρειας».

Μπάμπης Αγρολάμπος

Efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου