Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Nίκο Ανδρουλάκη, ξέρεις τους κινδύνους?...


Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν, αναμφισβήτητα, το πολιτικό πρόσωπο του τέλους  του 2021. Είχε προετοιμάσει το έδαφος από το 2017, όταν έχασε από την Φώφη Γεννηματά στο...

δεύτερο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Και στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 τα κατάφερε να γίνει ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

 Η επιτυχία  του έχει δύο όψεις. Είναι αδιαμφισβήτητη, αν υπολογίσουμε ότι κατανίκησε έναν πρώην πρωθυπουργό(Γιώργος Παπανδρέου) και έναν πρώην υπουργό με μεγάλη μιντιακή και δημοσκοπική  υποστήριξη(Ανδρέας Λοβέρδος). Από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι οι δυο βασικοί αντίπαλοί του ήταν πρόσωπα φθαρμένα κι έτσι ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την επιθυμία της πλειοψηφίας όσων ψήφισαν να αποκτήσει ο πολιτικός αυτός χώρος ένα πρόσωπο απαλλαγμένο  από βάρη του παρελθόντος, έτσι ώστε η νέα πορεία του να είναι σχετικά ανέφελη.

 Ο νέος αρχηγός παραλαμβάνει ένα κόμμα μικρό μεν(8,10% στις εκλογές του 2019), αλλά με καλές προοπτικές. Αυτές, φυσικά, δεν(πρέπει να) στηρίζονται στις «ενθουσιώδεις» δημοσκοπήσεις, που εμφανίστηκαν αμέσως μετά την εκλογή του. Αλλά σε πραγματικά πολιτικά γεγονότα, που το ευνοούν στην παρούσα φάση. Και αυτά είναι η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η στασιμότητα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Από την άλλη ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να γνωρίζει ότι, όταν έλθει η ώρα των εκλογών, η πόλωση μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, δύσκολα θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να διατηρήσει τη σημερινή(δημοσκοπική) «εκτίναξή» του. Τα διλήμματα εκατέρωθεν θα είναι σκληρά. Οι κεντρογενείς ψηφοφόροι, που το 2019 έδωσαν τη αυτοδυναμία στη ΝΔ, θα πιεστούν πολύ από το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία», το οποίο θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την άλλη, οι αντιδεξιοί πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι και το 2019 έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα θα τον εγκαταλείψουν, αν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει την όποια εναλλακτική κυβερνητική λύση.

 Επιπλέον, όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές ο κ. Ανδρουλάκης θα κληθεί να απαντήσει για το θέμα των μετεκλογικών κυβερνητικών συνεργασιών, αφού η αυτοδυναμία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η απάντηση «ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ» ήταν προεκλογική(εσωκομματική) τακτική, η οποία τώρα δεν αρκεί. Ο κόσμος της «δημοκρατικής παράταξης»- πλην όσων έχουν μετακομίσει στη ΝΔ και προς τα εκεί θέλουν να ρυμουλκήσουν ξανά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ -θέλει άλλη κυβέρνηση. Με νωπή ακόμα την εμπειρία του 2012, η οποία απείλησε το άλλοτε κραταιό κόμμα της Κεντροαριστεράς με εξαφάνιση, αυτή η άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να προκύψει ξανά από συνεργασία με τη ΝΔ. Το αν θα προκύψει από συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι. Οι οποίοι, πάντως, θα θέλουν να ξέρουν, πριν ψηφίσουν, τι σκοπεύει να κάνει ο κ. Ανδρουλάκης, αν τον «προικίσουν» με μεγαλύτερο ποσοστό.

 Εν κατακλείδι:  στις 5 και 12 Δεκεμβρίου του 2021 ο κ. Ανδρουλάκης πέτυχε τον πρώτο στόχο του. Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί  να μετατρέψει τον ενθουσιασμό που δημιούργησε η εκλογή του σε εμπιστοσύνη. Και αυτή χτίζεται με καθαρές θέσεις, όχι με υπερβολική ισορροπία.

Γιώργος Καρελιας (news247.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου