Kαι καλά της έκαναν, γιατί η υπουργός Παιδείας έχει όλη την ευθύνη για το φιάσκο με την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής...
Το ίδιο το γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας με τα στοιχεία που παρέθεσε στα Ελληνικά Hoaxes επιβεβαίωσε ότι η υπουργός Νίκη Κεραμέως με fake news προσπαθούσε να εμπλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής.
Tόσο...
σε δήλωσή της το Σάββατο 29 Ιανουαρίου (όπου ψευδώς υποστήριζε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα καταγγέλλει το πρόγραμμα της εταιρείας αυτής, επί της διακυβέρνησής του την χρηματοδοτούσε με ποσά άνω των 100.000 ευρώ") όσο και από το βήμα της Βουλής την ίδια ημέρα (όταν απευθυνόμενη στον κ. Τσακαλώτο έλεγε "κοιτάξτε λίγο τι εκταμιεύσεις έχετε κάνει εσείς για την εταιρεία αυτή“).
Σε εκτενές θέμα τους για την υπόθεση αυτή, τα Ελληνικά Hoaxes αποφαίνονται ότι «Όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα που είναι αναρτημένα στη Διαύγεια, η δήλωση της κ. Κεραμέως βασίζεται σε αποφάσεις "Ολοκλήρωσης Πράξης", δηλαδή διαπιστωτικές διοικητικές πράξεις που επικυρώνουν ότι τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι αποφάσεις χρηματοδότησης (Ένταξης της πράξης) εκδόθηκαν τον Ιούλιο του 2012, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Επιπλέον, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής, Ιωάννα Μαρή, διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι έλαβαν χρηματοδότηση την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανάρτηση, σε επικοινωνία με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής, κ. Ιωάννα Μαρή, αυτή δήλωσε ότι τα υπό εξέταση έγγραφα αφορούν δύο προγράμματα που υλοποιήθηκαν το 2013, οι συμμετέχοντες των οποίων πληρώθηκαν λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωσή τους και «διαβεβαίωσε ότι δεν συμμετείχαν σε άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα μετά το 2013».
Μία δήλωσή της ωστόσο εμπλέκει και την τότε υφυπουργό Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Σοφία Ζαχαράκη (σήμερα είναι υφυπουργός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Ειδικών Μορφών Τουρισμού).
Η κα Μαρή ανέφερε ότι «επί Νέας Δημοκρατίας απευθύνθηκα στο Υπουργείο Παιδείας, η κ. Κεραμέως με παρέπεμψε στην κ. Ζαχαράκη, η οποία με ξέρει πολύ καλά. Η Ζαχαράκη αγάπησε πολύ το θέμα της προγεννητικής αγωγής και το θεώρησε πολύ ωφέλιμο για τα παιδιά. Αφού συντάξαμε το πρόγραμμα, το στείλαμε στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο το έστειλε στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για γνωμοδότηση. Το ΙΕΠ έκανε θετική γνωμοδότηση, το έστειλε πίσω στο Υπουργείο Παιδείας, το ενέκρινε και προχώρησε η πράξη έγκρισης. Αυτό έγινε για το εκπαιδευτικό έτος 2020-21. Το ίδιο έγινε και την επόμενη χρονιά 2021-22. Χρήματα γι’ αυτό το έργο δεν πήραμε. Τα μόνα προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ ήταν δυο, το 2012, και η εκταμίευση έγινε τότε».
Γιατί η Νίκη Κεραμέως έχει όλη την ευθύνη για το φιάσκο με την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής
Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο σ' αυτήν την υπόθεση, αλλά και σε οποιαδήποτε σχετίζεται με έγκριση ενός προγραμμάτος που θα ενταχθεί, με υποχρεωτικότητα ή όχι, στο πρόγραμμα σπουδών των δημοσίων σχολείων έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
Εξηγούμαστε: Αν ο οποιοσδήποτε φορέας (στην προκειμενη περίπτωση η Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής) επιθυμεί να προτείνει ένα τέτοιο πρόγραμμα, απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας και μόνο σ'αυτό. Από εκεί και πέρα το Υπουργείο ενημερώνει το ΙΕΠ και εν συνεχεία το ΙΕΠ παραπέμπει το θέμα είτε σε επιτροπή είτε με μεμονωμένο άτομο το οποίο θα αναλάβει να ερευνήσει τις λεπτομέρειες.
Οταν όλη αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, και αφού το ΙΕΠ δώσει την έγκρισή του, το θέμα μεταφέρεται πάλι στην απόλυτη δικαιοδοσία του Υπουργείου το οποίο καλείται να πάρει τη σχετική απόφαση. Συνήθως, είναι αρκετή η υπογραφή του γενικού γραμματέα (στην επίμαχη περίπτωση υπέγραψε, όντως, ο Αλέξανδρος Κόπτσης), ωστόσο πολλές φορές στο παρελθόν η σχετική υπογραφή ήρθε από τον/την Υπουργό. Τίποτα δεν πρέπει να "φεύγει" προς τα σχολεία χωρίς το τελικό τσεκάρισμα του Υπουργείου.
Ρίχνοντας όμως το σύνολο της ευθύνης στο ΔΣ του ΙΕΠ, η κα Κεραμέως ξέχασε να αναφέρει ότι τα μέλη του αποτελούν, όπως παραδοσιακά γίνεται στο Υπουργείο Παιδείας, δικές της, προσωπικές επιλογές. Τα μέλη του ΙΕΠ μάλιστα απηχούν και τις εν γένει ιδεολογικές απόψεις του εκάστοτε Υπουργού με ο,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο νυν πρόεδρος, Ιωάννης Αντωνίου βρίσκεται στη θέση του από τον Νοέμβριο του 2019. Μία απλή ματιά στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ καθιστά σαφές ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω εκπαιδευτικός (διδάκτωρ του ΕΜΠ/ΕΚΠΑ) προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ινστιτούτο. Ηταν μέλος του και την περίοδο 2013-2015, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με πρόεδρο, τότε, τον Σωτήρη Γκλάβα.
Το γεγονός ότι επανήλθε ελάχιστους μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία (και μάλιστα ως πρόεδρος πλέον) δείχνει ότι ο κος Αντωνίου αποτελεί και μία πολιτική/κομματική επιλογή (κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει για πρώτη φορά). Την πολιτική ευθύνη, άρα, για το τι πράττουν τα μέλη του ΙΕΠ έχει η ίδια η Νίκη Κεραμέως, κάτι που φυσικά ίσχυε στο ακέραιο και για τους προκατόχους της.
Παρόλα αυτά, η κα Κεραμέως περιορίστηκε απλά στην επίρριψη ευθύνης. Ούτε παραιτήσεις ζήτησε για το πρωτοφανές φιάσκο ούτε η ίδια παραιτήθηκε αν και έχει σαφώς την πολιτική ευθύνη. Και όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει από το 2018 "δεν νοείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης δίχως μία παραίτηση".
Μέσα στον πανικό της, τέλος, η Νίκη Κεραμέως επιχείρησε να συνδέσει την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου με την Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής δίνοντας στη δημοσιότητα ένα δημόσιο έγγραφο της 20ης Μαρτίου του 2017.
Το εν λόγω έγγραφο όμως υπάρχει στο σύνολό του στη Διαύγεια όπου, αν ανατρέξει κανείς, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται όχι για απόφαση χρηματοδότησης, όπως ισχυρίστηκε το Υπουργείο Παιδείας, αλλά για ολοκλήρωση πράξης για πρόγραμμα που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Ιούλιο του 2012, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου!
Κάπως έτσι προέκυψε και η σχετική διάψευση από τα ellinika xoaxes στους ισχυρισμούς της κας Κεραμέως...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου