Τη χειρότερη πλευρά της αποτύπωσε στο θάνατο ενός βρέφους μόλις 52 ημερών η επιδημία κορονοϊού στη χώρα χθες, κρούοντας τον κώδωνα για το πόσο ευάλωτα μπορεί να είναι τα παιδιά αν νοσήσουν. Μπορεί ο θάνατος του παιδιού να αποτελεί μία σπάνια περίπτωση όμως δείχνει... πως η επιδημία μπορεί να αποβεί μοιραία για τον καθένα. Η αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα προκαλεί και τέτοιες σπάνιες περιπτώσεις, όπως και βαριές νοσήσεις λόγω μυοκαρδίτιδας.
Όπως επεσήμανε χθες η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, "όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα είναι λογικό να υπάρχουν ακόμα και περιστατικά μυοκαρδίτιδας". Ερωτηθείσα δε για τα παιδιά που νοσηλεύονται τα οποία είναι περίπου 90, ανέφερε ότι το ποσοστό είναι μικρό.
Σχετικά με το βρέφος που κατέληξε σημείωσε πως νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, 12 μέρες μετά τη γέννησή του, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να χρειαστεί η διασωλήνωσή του στη ΜΕΘ νεογνών του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης, όπου και παρέμεινε περίπου για 30 ημέρες, χωρίς δυστυχώς να καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή.
Σημειώνεται ότι το 52 ημερών κοριτσάκι δεν είχε γεννηθεί πρόωρα και είναι το έκτο παιδί που καταλήγει. «Τα βρέφη ως γνωστόν είναι λιγότερο προστατευμένα. Το μωράκι βρισκόταν σε περιβάλλον ανεμβολίαστων» δήλωσε από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας η Μίνα Γκάγκα.
Να αναφέρουμε ακόμη ότι 2 νεογνά που ήταν σε ΜΕΘ προληπτικά, εξήλθαν καθώς η πορεία της υγεία τους ήταν ικανοποιητική.
Την ίδια στιγμή ένα 14χρονο αγόρι νοσηλεύεται με κορονοϊό που του προκάλεσε μυοκαρδίτιδα. Το παιδί αυτό σύμφωνα με όσα δήλωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου ήταν ευτυχώς εμβολιασμένο και τώρα είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση.
Πόσα παιδιά νοσηλεύονται
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 88 παιδιά σε όλη τη χώρα. Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αλματώδης αύξηση στα παιδιά, που νοσηλεύονται με Covid. Όπως είναι λογικό, οι γονείς ανησυχούν πολύ για τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Επίσης με βάση τα τελευταία στοιχεία 1 στα 3 νέα κρούσματα είναι παιδί.
Όπως σημείωσε τη δευτέρα η ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, το θετικό είναι ότι δεν έχουμε πολλές νοσηλείες παιδιών, καθώς τα παιδιά συνεχίζουν να νοσούν πιο ήπια με την Όμικρον”.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρει ότι “Ο αριθμός των παιδιών, τα οποία νοσηλεύονται με covid, είναι περίπου το 1,8%-2% του συνόλου των νοσηλευόμενων. Είναι πιο πολλές οι εισαγωγές, αλλά ήπια η έκφραση της νόσου και μικρότερη η διάρκεια της νοσηλείας των παιδιών αυτών”.
Ο αριθμός των παιδιών, τα οποία νοσούν με COVID-19, όπως και ο αριθμός των παιδιών, τα οποία νοσηλεύονται με κορονοϊό στην επικράτεια, δεν φαίνεται να έχουν αιφνιδιάσει τους επιστήμονες. Οι ίδιοι, άλλωστε, είχαν επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό ότι αμέσως μετά τις γιορτές, οπότε θα επέστρεφαν οι μαθητές στα σχολεία, θα σημειωνόταν αλματώδης αύξηση στα κρούσματα στα παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου