Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Σκληρό πόκερ Ρωσίας-Δύσης...


...στην ουκρανική σκακιέρα. 

Ο Πούτιν τα παίζει όλα για όλα;...

Στα άκρα η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με φόντο το ουκρανικό, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες, στη σκιά της κλιμακούμενης έντασης στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.


«Βεβαιότητα» για ρωσική εισβολή εκφράζει ο Λευκός Οίκος, την ώρα που...

το Κρεμλίνο κατηγορεί τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι ρίχνει «λάδι στη φωτιά» και θέτει νέους όρους για την διπλωματική λύση στο αδιέξοδο.

 

Φόβοι ανάφλεξης στο Ντονμπάς

Σήμερα, το θερμόμετρο ανέβηκα από νωρίς, έπειτα από την ένταση που επικράτησε στην περιοχή του Ντονμπάς με βολές πυροβολικού και κατηγορίες εκατέρωθεν για προσπάθεια κλιμάκωσης της κατάστασης.


Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τις αυτοανακηρυγμένες ανεξάρτητες επαρχίες με στόχο να βρει την κατάλληλη πρόφαση ώστε να πραγματοποιήσει εισβολή.  Από την πλευρά της η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, ενώ ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει λόγο για «γενοκτονία» στην περιοχή.


Οι ίδιο οι φιλορώσοι αυτονομιστές επέρριψαν ευθύνες προσωπικά στον Ουκρανό πρόεδρο, κατηγορώντας τον Ζελένσκι ότι διέταξε τις ουκρανικές δυνάμεις να αυξήσουν την επιθετικότητά τους.


Την Τετάρτη ο Ζελένσκι βρέθηκε στη Μαριούπολη όπου μίλησε στον στρατό και τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας της περιοχής και, όπως καταγγέλλουν οι αυτονομιστές, από το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησαν επιχειρήσεις του ουκρανικού πυροβολικού.


Προσθέτουν ότι η κατάσταση κλιμακώθηκε δραματικά και απευθύνουν κάλεσμα ετοιμότητας «σε όποιον μπορεί να πολεμήσει».

Οι δηλώσεις Μπάιντεν και το κατά Μπλίνκεν σενάριο

Στο μέτωπο της διπλωματικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Τζο Μπάιντεν φρόντισε να ρίξει λάδι στη φωτιά, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του παρουσίασε το αμερικανικό σενάριο περί ρωσικής εισβολής.


Σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πεπεισμένος ότι η ρωσική εισβολή είναι θέμα ημερών. Κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δημιουργεί προσχήματα για να δικαιολογήσει μια επέμβαση και πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει απομακρύνει δυνάμεις της από τα ουκρανικά σύνορα και οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι προσπαθεί να «στήσει» τεχνητή ένταση ώστε να προχωρήσει σε επίθεση.



Λίγη ώρα αργότερα, ο Άντονι Μπλίνκεν, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πραγματοποίησε μια ομιλία που παραπέμπει σε άλλες εποχές, κάνοντας λόγο ακόμη και για χρήση χημικών όπλων, από πλευράς Ρωσίας.


Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις εκτιμήσεις και αιτιάσεις των συμμάχων της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει να δημιουργήσει προσχήματα ώστε να δικαιολογήσει εισβολή.


Το σενάριο του Άντονι Μπλίνκεν μιλάει για πλήγματα με «πυραύλους και βόμβες» στην Ουκρανία, κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ουκρανικών θεσμών και στη συνέχεια εισβολή αρμάτων και στρατιωτών εναντίον στόχων-κλειδιών, ακόμη και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.


Κατά τον Μπλίνκεν, η Μόσχα θα κατασκευάσει με κάθε τρόπο ένα πρόσχημα για την επίθεση: αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιο «βίαιο γεγονός» για το οποίο η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία, κάποια «τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία» ή ακόμη «η υποτιθέμενη ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου, ένα σκηνοθετημένο πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον πολιτών ή ακόμη και μια αληθινή επίθεση με χημικά όπλα».


«Η Ρωσία μπορεί να ισχυριστεί ότι ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση ή γενοκτονία», προειδοποίησε, επισημαίνοντας ότι τέτοιοι «συναγερμοί» εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες αλλά και σήμερα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.


Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, η ρωσική κυβέρνηση θα δηλώσει ότι η Μόσχα πρέπει να απαντήσει για να υπερασπιστεί τους Ρώσους πολίτες ή τους ρωσόφωνους κατοίκους της Ουκρανίας. Και μετά «θα ξεκινήσει η επίθεση», πρόσθεσε. «Ρωσικοί πύραυλοι και βόμβες θα πέσουν στην Ουκρανία, οι τηλεπικοινωνίες θα διακοπούν, οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπλοκάρουν ουκρανικές υπηρεσίες-κλειδιά», είπε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη για αυτό το σενάριο καταστροφής. «Κατόπιν, άρματα και στρατιώτες θα προωθηθούν εναντίον στόχων-κλειδιών που έχουν ήδη καθοριστεί».


Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «πληροφορίες» που δείχνουν ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει «συγκεκριμένες ομάδες Ουκρανών», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.


Οργισμένη αντίδραση από το Κρεμλίνο

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Μόσχα αντέδρασε σε αυστηρούς τόνους στις δηλώσεις των δυτικών, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι, Βερσίνιν, να απαντά από το βήμα του ΟΗΕ ότι είναι «λυπηρά και επικίνδυνα» τα πολεμικά σενάρια του Μπλίνκνεκ, ωστόσο σημείωσε ότι ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν στις βάσεις τους.


Το Κρεμλίνο σχολίασε επιθετικά και τα λόγια του Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή.


«Δυστυχώς συνεχίζεται να υποδαυλίζεται η ένταση με παρόμοιες δηλώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντίμτρι Πεσκόφ.


Ο Πούτιν τα παίζει όλα για όλα;

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, κι ενώ οι επαφές συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα προσπάθεια προσέγγισης στο πιο υψηλό επίπεδο, δόθηκε στη δημοσιότητα και η γραπτή απάντηση της Ρωσίας στις αμερικανικές προτάσεις για τα μέτρα ασφάλειας και τις εγγυήσεις που αποζητά για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.


Στην έντεκα σελίδων απάντηση, πάντως, το Κρεμλίνο φαίνεται πως ανοίγει όλα τα θέματα της ατζέντας, καθώς θέτει ζήτημα και για τα πυρηνικά όπλα και για τη συνθήκη για τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, επιχειρώντας, μάλλον, να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί από τις διαπραγματεύσεις.


Ανάμεσα σε άλλα, η Ρωσία υπογραμμίζει ότι:


Η Μόσχα θεωρεί ότι η πρόταση των ΗΠΑ για τα μέτρα επαλήθευσης των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς στην Ρουμανία, Πολωνία και Ρωσία μπορεί να μελετηθεί. Η Μόσχα συνεχίζει να έχει ως αφετηρία τις επίκαιρες ρωσικές πρωτοβουλίες στο τομέα μιας «meta-IFN» συμφωνίας, στην βάση των οποίων βρίσκεται η πρόταση για τις αμοιβαία επαληθεύσιμες αναστολές που αφορούν στην ανάπτυξη χερσαίων πυραύλων κρουζ μεσαίου και μικρού βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Η Ρωσία επιμένει στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Βαλτική και την ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι ρωσικές δεσμεύσεις από τη συμφωνία της Βουδαπέστης του 1994 δεν σχετίζονται με την εσωτερική διαμάχη στην Ουκρανία

Η Ρωσία αναμένει εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ πως δεν θα προχωρήσει σε επέκταση προς τα ανατολικά, βάζοντας στο τραπέζι εκτός της Ουκρανίας και τη ενταξιακή προοπτική της Γεωργίας. 


Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».


Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου